EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Привидна изгода от кредити в лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Привидна изгода от кредити в лева

mail11:30 | 28.10.2010прегледи 1484 коментарикоментари 0


За момента годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове е по-нисък от този по кредити в евро, но според експерти това е временно явление и се дължи на промоционални оферти през изминалия месец.
По данни на БНБ за септември ГПР на жилищните кредити в лева в сравнение със същия месец на 2009 г. спада с 2.04 процента до 9.24 процента, а по жилищните кредити в евро спадът е само с 0.27 процентни пункта до 9.38 процента. Сделките в лева са по-малко на пазара и най-вероятно през септември са попаднали в част от промоционалните предложения на банките с по-ниски такси, коментира за БТА Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България.
Като цяло на пазара на жилищни кредити няма промяна в предпочитанията - все повече клиенти избират офертите в евро заради по-ниските лихви, коментира Тошев. По данни на БНБ за септември 2010 г. средният лихвен процент по новоотпуснатите жилищни кредити в левове е 8.44 процента като бележи спад спрямо същия период на миналата година с 2.04 процента, а по новоотпуснатите жилищни кредити в евро е 8.39 процента като понижението е с 0.34 процента. Средният лихвен процент по целия сегмент жилищни кредити в левове обаче е 9.34 процента, а по жилищните кредити в евро - 8.11 процента.
Според Тихомир Тошев когато клиент избира кредит би трябвало да види кой е най-изгодният за него вариант и как биха изглеждали разходите му по кредит в лева и в евро. Ако е по-изгоден кредита в лева, разбира се, че няма логика клиентът да избере кредит в евро, но при евровите кредити също има доста промоции и смятам, че ще се запази тенденцията на превес на отпусканите кредити в евро, коментира експертът.
Все повече клиенти прибягват до услугата "кредитен сертификат" преди получаване на кредит, коментира Тошев. За изискване на подобен сертификат посъветваха и от УниКредит Булбанк.
Често хората пристъпват към покупка на жилище, без да са наясно каква сума могат да вземат като банков кредит, така че семейния им бюджет "да издържи", коментираха от банката. За да се избегне тази грешка много банки и финансови институции вече предоставят подобен сертификат или предварително одобрение на клиента, което представлява оценка на потенциален кредитополучател на база доходи, каза Тихомир Тошев.
Тази услуга дава сигурност на клиентите дали ще могат да получат определен процент финансиране. Така като знаят колко са спестените им средства, хората могат да се насочат правилно при избора на жилище, заяви експертът. Кредитен сертификат се изготвя от банките или от кредитни консултанти, в повечето случаи той е безплатен, а в някои финансови институции има такса, достигаща максимум до 50 лв., посочи Тошев.
Според данните на кредитните консултанти при покупка на жилище с кредит домакинствата трябва да не заделят повече от 40 процента от доходите си за погасяване на вноските, ако искат да бъдат сигурни. В последно време на пазара на жилищно кредитирани недвижими имоти излизат все повече млади семейства, които желаят да придобият собствен дом, посочи Тихомир Тошев. По думите му за момента е характерно покупка на жилище, когато това е оценена нужда и необходимост. Няма очаквания, че спадът в цените на жилища ще продължи и много млади семейства, които искат да живеят самостоятелно, закупуват жилище, добави експертът.
От УниКредит Булбанк са изготвили специални съвети за млади семейства, насочващи се към покупка на жилище. Те включват - детайлно анализиране на месечните приходи и разходи за домакинството, изискване на кредитен сертификат от банките, избягване на компромиси с местоположението, размера и разпределението на жилището, както и проучване на заобикалящата жилището среда. Съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете - какъв е градоустройственият план, има ли свободни терени и какво ще се строи на тях, как са се развивали цените на имотите в региона, съветват от банката. В противен случай може да се окаже, че след пет години в задния ви двор ще мине главна улица или пред прозореца ви с гледка към парка ще изникне спалнята на съседната кооперация.
Данните на УниКредит Булбанк сочат, че от началото на годината се наблюдава намаление на средния размер на теглените ипотечни заеми. През януари средният размер на теглените ипотечни кредити е бил 75 хил. лв. като този показател показва относителна стабилност през летните месеци до август и през септември пада до 71 хил. лв. В началото на миналата година средният размер на ипотечните заеми, отпускани от банката, е бил 79 хил. лв.
Най-големи по размер заеми се отпускат в София, където средната сума на ипотеките надхвърля 103 хил. лв. В класацията следват Варна - с близо 90 хил. лв. и Пловдив - малко над 69 хил. лв.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg