EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приватизацията на "Булгартабак" с един инвеститор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приватизацията на "Булгартабак" с един инвеститор

mail11:40 | 08.08.2011прегледи 978 коментарикоментари 0


Продължаваме процедурата по приватизацията на "Булгартабак". Това каза пред БНР Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
При обявяването на процедурата по приватизацията на "Булгартабак" бяха закупени документи от 9 инвеститора. По-късно обаче документи за допустимост подадоха само три инвеститора, след това останаха двама от инвеститорите. Единият се отказа по търговски причини. На този етап агенцията съгласувано с консултанта продължава процедурата, обясни Караниколов. Той каза, че инвеститорът, който е останал, е изключително сериозен и може да се очаква сериозна оферта за приватизацията на "Булгартабак".
"Поискахме среща с инвеститора във вторник и се каза ясно, че въпреки, че агенцията продължава процедурата, това не означава, че договор ще бъде сключен. Ако те отговарят на нашите изисквания ние ще внесем в Надзорния съвет проект на договор. Има цели, които ако бъдат постигнати, ние ще внесем проекта на договор за одобрение от Надзорния съвет. Последната санкция е на Надзорния съвет. Той ще реши дали изпълнителният съвет и инвеститорът са направили каквото трябва", категоричен бе Емил Караниколов.
От своя страна Христо Ятаков от КТ "Подкрепа" в Благоевград коментира, че приватизацията на "Булгартабак" е конкурс. "След като се оказа, че има един състезател накрая на конкурса, липсва състезателният елемент и ние не разбираме защо се продължава тази процедура. С господин Караниколов имахме много срещи, той потвърди, че заложните параметри в процедурата за приватизация са сбъркани. За пореден път настояваме да бъде прекратена тази процедура. Зад тези инвеститори може да се прикрият най-различни интереси. Кипърските адвокати могат да се окажат представители на българския бизнес. Нека да бъдат ясни цената, параметрите. Колкото повече пари даде някой за даден бизнес, толкова повече вероятността да го развива е по-голяма.
Към господин Караниколов имам препоръка и тя е да последват логичните неща и да прекратят процедурата, поради оставане на един кандидат неосъществени цели на тази приватизация", категоричен бе Ятаков.
Емил Караниколов обясни, че са обявили прозрачна процедура. "Ние не може насила да караме някой да участва в процедурата. Общо три инвеститора участваха, ние търсим и искаме да осигурим инвестиции в България. Не знам откъде дойдоха тези твърдения за кипърци. Ще бъде неправилно и несериозно да не отворим офертата на този останал единствен инвеститор.
"БТ Инвест" се казва инвеститорът и има 75% държавно участие на Руската федерация. Нашият консултант "Сити" казва, че инвеститорът е изключително сериозен. Писменото становище на консултанта е, че трябва да се види офертата и чак тогава ще се реши дали да се прекрати процедурата по приватизация", каза още Караниколов.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159