EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приватизация на пристанището на Игуменица за €84 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приватизация на пристанището на Игуменица за €84 млн.

mail13:09 | 20.10.2022прегледи 645 коментарикоментари 0


Италианската корабна компания "Грималди" приватизира пристанището на Игуменица за над 84 милиона евро. Това е втората по стойност инвестиция на Италия в Гърция, след като през 2017 година държавните италиански железници приватизираха гръцките.

От компанията посочват, че приватизирането на пристанището на Игуменица е със стратегическа цел за подобряване на непрекъснато нарастващия поток от стоки, които достигат до него от България, Турция и Румъния, за да се отправят след това до италианските пристанища Бари, Бриндизи и Анкона - линии, обслужвани от нея.

"Грималди" има за цел да подобри съществуващата инфраструктура на това гръцко пристанище, да я хармонизира с по-мащабни проекти, насърчавани от нарастващия брой туристи и камиони. Смята за много важна пътната връзка с Виа Егнация, използвана от всички балкански страни (лат. Via Egnatia, който е сред най-известните военни пътища, построен от древните римляни през 145 г. пр.н.е., е продължение на Виа Апия (Via Appia) отвъд Адриатическо море, като минава през Македония и Тракия и стига до Мала Азия, където се съединява с персийския Царски път – бел. ред.).

За разлика от пристанищата на Александруполис и Солун, свързани с геополитически проекти, това на Игуменица ще има търговска роля. Компанията разполага с 130 кораба за пряк или частичен контрол на двайсет пристанища по света.

Заедно с приватизираните гръцки железници от италианска страна, Гърция се явява идеална балканска връзка от и за Европа през Апенините./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg