EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

При кражба на ток, по-скъп ток за една година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При кражба на ток, по-скъп ток за една година

mail15:10 | 18.09.2017прегледи 10855 коментарикоментари 0


В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строги мерки срещу кражбите на ток, това каза в тв интервю енергийният министър Теменужка Петкова. Обсъжда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки, подчерта министърът. „Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, изтъкна тя. Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП. Тя даде пример с останалите страни в ЕС, където има много строги механизми за подобен род деяния. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От началото на годината до края на август "ЧЕЗ Разпределение България" са констатирали 5000 нарушения свързани с кражба на ток. Явлението няма географски особености - кражби в значителни количества има във всяка една от десетте области в Западна България, в които ЧЕЗ поддържа мрежата. Като област Враца е първенец, други печални рекордьори са Ловеч, Благоевград, Бяла Слатина, Дупница, Перник, Самоков, села като Търнак, Лесново, Бутан и др.

Общо 317 са осъдените нарушители за кражба на ток през 2015 и 2016 година в Североизточна България по данни на ЕНЕРГО-ПРО. Само 8 от нарушителите са получили ефективни присъди, а други 83 – условни. Всички останали са наказани с пробация.  За същия период електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, което обслужва Североизточна България, е съставило над 4600 констативни протокола за извършени нарушения, вследствие на което са начислени над 31,6 милиона кВтч. електроенергия.

 Неправомерното потребление на ток, което най-често се осъществява чрез незаконно присъединяване към мрежата или чрез въздействие върху електромерите, е инкриминирано деяние съгласно чл. 234в на Наказателния кодекс. Законът санкционира потребление на електроенергия, което не се отчита от средствата за търговско измерване и съответно не се заплаща. Кражбите на ток ощетяват българската енергетика и всички клиенти, които коректно заплащат сметките си за електроенергия. Много често незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа носят риск както за нормалното функциониране на съоръженията, така и за самите извършители.

 

 

 

 

 


Тагове: ток, кражба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886