EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

При 50 % ръст на туристи - хотелиери отчитат спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

При 50 % ръст на туристи - хотелиери отчитат спад

mail14:29 | 30.04.2010прегледи 840 коментарикоментари 0


Над 300 000 лв. са задълженията на хотелиерите в Пампорово и Чепеларе към община Чепеларе за курортна такса, съобщи пред радио Фокус – Смолян кметът на общината Георги Попов. Той обясни, че зимният сезон вече е приключил, а постъпленията от курортна такса, която се събира от всеки един турист, пренощувал в района, са в размер само на 50 000 лв. Според Попов е фрапиращо, че „Чепеларе курорт” отчита над 50% ръст на туристи спрямо 2009 г., а в същото време хотелиерите отчитат спад. Разлика има и в статистическите данни за отминалия туристически сезон, което показва, че хотелиерите недобросъвестно крият курортната такса.
Попов каза още, че общината е извършила внезапни проверки на 3 хотела. Оказало се е, че те са били пълни с туристи, а книгата за регистрации била празна, което означава, че хотелиерите крият нощувки. В тази връзка кметът на Чепеларе настоя за сериозно законодателство, защото в момента общините са с вързани ръце и разчитат на добрата воля и съвест от страна на хотелиерите, но това не стига. „Хотелиерите искат постоянно нещо да се случва, но без те да са коректни платци, няма какво да се случи, подчерта Попов. Той каза още, че ежегодно община Чепеларе има проблеми със събирането на данъците и различните такси от страна на хотелиерите в Пампорово. Миналата година с помощта на Агенцията за държавни вземания общината е успяла да събере около 90% от дължимите данъци и такси. Проблемите, обаче, продължават и в момента община Чепеларе е завела около 20 дела срещу фирми, които имат големи задължения към общината. Заведени са дела и за неплатени наеми. „Това е единственият начин да си съберем дълговете, подчерта Попов и добави, че след делата длъжниците са започнали да се издължават. Кметът на Чепеларе каза още, че данък „лукс”, който ще се приложи за хотелите в Пампорово ще стане несъбираем. „Ние не сме си събрали другите данъци и такси, за да се надяваме на данък лукс, подчерта Попов и добави, че общината ще е доволна, ако хотелиерите си платят само курортната такса.
Кметът приветства и започналата проверка на хотелите в Пампорово в хода на акция „Перачите”, която ще извади на показ и недобросъвестните платци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185