EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Престъпният брутен продукт" в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Престъпният брутен продукт" в ЕС

mail09:30 | 18.06.2014прегледи 1207 коментарикоментари 0


Какво е въздействието върху БВП на нощувка в почасов хотел, на линия кокаин, изсмъркана на ниска баса? ЕС се огъна тази година пред новите счетоводни правила, които повдигат въпроси, свързани със статистиката и етиката, информира АФП.
Италия предизвика сензация, когато на 22 май включи в брутния си вътрешен продукт (БВП) парите от дрогата, проституцията, контрабандата на тютюн и алкохол. През 2012
година централната банка на Италия оцени стойността на тази така наречена престъпна икономика на 10,9 на сто от БВП. Италианският БВП би могъл да се увеличи, а бюджетният дефицит, измерен в съотношение с него, да намалее. Това е манна небесна в тези времена на строги икономии на средствата в бюджета.
Великобритания се присъедини към това нововъведение, посочвайки, че приходите, създадени от трафика на дрога и проституция биха могли да вдигнат БВП с 12,3 милиарда евро, или с малко под 1 процент.
Рим, също като Лондон, има предвид наставленията на Евростат, европейския статистически институт, които трябва да се спазват от септември за всичките 28 членки на ЕС. По съвпадения пак през септември трябва да започне и прилагането на новата международна методология за изчисляването на БВП, която също ще увеличи равнищата на богатството, включвайки разходите за изследване и развойна дейност, отбелязва АФП.


Оценки на скрити дейности като проституция, контрабанда и разпространение на наркотици ще се включат в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП) и брутния национален доход (БНД) на България. Промените влизат в сила от 1 октомври тази година, когато се въвежда т.нар. Европейска система от сметки 2010. Според новоизбрания председател на НСИ Сергей Цветарски новата методология трябва да замени досегашната система, по която се отчитат основни макроикономически показатели, с цел синхронизиране на практиките в държавите от ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg