EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Престъници и стоки на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Престъници и стоки на Балканите

mail15:35 | 19.07.2022прегледи 944 коментарикоментари 0


От началото на войната в Украйна, Босна и Херцеговина се превърна в ключова транзитна страна за контрабанда на оръжие. Противодействието на изнудването и лихварството са сред основните предизвикателства пред Сърбия. Едва малка част от измамите със средства на ЕС в България стават обект на разследване.

Това са част от изводите от анализи на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност и Центъра за изследване на
демокрацията относно заплахите от организираната престъпност на Балканите

Балканите са известни като пресечна точка на трафика на много нелегални стоки, включително на наркотици, и са основен маршрут за нелегално превеждане през
границите на мигранти, които се опитват да се установят в Западна Европа. Същевременно, войната в Украйна увеличи заплахите от организираната престъпност на Балканите и в Югоизточна Европа, тъй като регионът все още не е развил нужната устойчивост срещу организираната престъпност.

Опасни игри: Футболно хулиганство, политика, и организирана престъпност в Западните Балкани

Футболът е популярен спорт в Западните Балкани, а футболното хулиганство е широко разпространено и се превръща в проблем поради обвързаността му с политиката, национализма, насилието и организираната престъпност в региона.
Последният доклад на GI-TOC по темата съдържа обзор на организираните сдружения на футболни фенове в региона, идентифицира разликите между ултраси и хулигани и описва връзката между тези групи и насилието, политиката и престъпността. Въпреки че нивата на насилие и престъпност са различни в отделните държави, този феномен заслужава повече внимание и интегриран регионален подход, който да включва местните власти, съдебната система, спортни асоциации, представители на политически партии, медии, представители на академичните среди, както и на гражданското общество.Докладът предлага и препоръки за по-ефективно противодействие на футболното хулиганство в региона.

Морският „Балкански път на наркотиците“

GI-TOC скоро ще публикува доклад с фокус върху риска от организирана престъпност и корупция на пристанищата в региона на Югоизточна Европа. В него се прилага методологията на GI-TOC за идентификация на горещите точки, както и на рисковете и уязвими звена на девет търговски пристанища на Балканите свързани с незаконни дейности, в частност с наркотици и други незаконни вещества, които биват транспортирани с контейнерни товари.
Докладът се основава на качествени данни и анализи, събрани посредством интервюта с пристанищни оператори, представители на службите за сигурност, международни организации, журналисти, специалисти и представители на корабоплавателната индустрия.

Оценка на заплахите от организираната престъпност в България

Още през 2011 г. Центърът за изследване на демокрацията за първи път изготвя подобен национален анализ в резултат на публично-частно партньорство с правоприлагащите институции в България. Оценени са приходите на организираните престъпни групи и щетите, нанесени на обществото, в осем ключови криминални пазара: проституция и трафик на хора, разпространение на наркотици, ДДС измами, нелегална търговия с цигари, нелегална търговия с горива, рекет, престъп-ления с електронни платежни средства и кражби на МПС. За периода 2017 – 2019 г. към тези пазари са добавенинововъзникващи или придобиващи обществена значимост престъпни дейности: каналджийство, телефонни измами, киберпрестъпления, нелегален дърводобив, измами със средства на Европейския съюз, нелегална търговия с лекарства.

Най-скорошният анализ на Центъра изразява ясноопасение, че при най-големия от нововъзникващите криминални пазари в България – измамите с финансови средства на ЕС, тепърва предстои да се установи както точният обем на щетите, така и броят на злоупотребите, като изследването установява, че само една малка част от осъществените измами се разкриват и разследват.
В края на 2022 г. Центърът ще публикува обновени данни за част от големите престъпни пазари в страната.

Глобалния индекс на организираната престъпност
Глобалният индекс на организираната престъпност е инструмент, който измерва нивото
на организираната престъпност и изградената устойчивост срещу нея в 193 държави в
три основни направления - криминални пазари, криминални участници и устойчивост.
Разработен в продължение на две години, индексът се основава както на количествени,
така и на качествени източници и е подкрепен от над 350 експертни оценки и оценки от
регионалните обсерватории на GI-TOC.
Целта на Индекса е да предостави информация, която да позволи на регионалните власти
да определят приоритетите на своите интервенции въз основа на цялостна оценка на
уязвимостта. Също така, Индексът разполага и с методи за измерване на ефикасността
на техните действия за намаляване на въздействието на организираната престъпност.
* * *
Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност
(GI-TOC)
е независима гражданска организация. GI-TOC е мрежа от експерти в сферата
на сигурността, която предлага иновативни стратегии и подходи за противодействието
на организираната престъпност. Част от GI-TOC е Обсерваторията за Югоизточна
Европа, която стартира след срещата на върха за Западните Балкани през 2018 г. в
Лондон, като част от Берлинския процес. Обсерваторията е платформа, която свързва и
подпомага гражданското общество в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора
и Северна Македония. За повече информация посетете https://globalinitiative.net


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg