EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Престижна награда за българско вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Престижна награда за българско вино

mail11:03 | 24.06.2016прегледи 1445 коментарикоментари 0


"Братя Минкови" стана единствената българска изба, която за втори път печели най-престижната световна награда - Златен медал от Decanter World Wine Awards в Лондон. Историческият успех този път е за Каберне совиньон на Minkov Brothers, което зае място сред най-качествените вина на планетата. Съдиите в надпреварата споделиха, че избата е поставила България класи над участниците от Централна и Източна Европа. „Това е виното! То блести като диамант на фона на останалите проби!" Знаменателната реплика принадлежи на Анджела Мюър, която е призната за най-влиятелната дама в света на енологията. Тя, заедно с прочутия винен журналист Дарел Джоузеф и председателя на конкурса Стивън Спъриър, единодушно му присъдиха забележителните 95 точки - една от най-високите оценки по време на дегустациите. Това е прецедент в съдийската им практика, разказа Димитър Николов, който е единственият българин, спечелил правото да журира състезанието. По негови думи, стойността на златния медал за Minkov Brothers Cabernet Sauvignion многократно превъзхожда наградите в други състезания."Братя Минкови" е сред малкото винарни в цял свят, на които лично председателят на конкурса е дал високата си оценка. По време на престижната церемония по награждаване в Лондонската кралска опера през 2011 г., основателят на Кръга на винените писатели поздрави енолозите на Minkov Brothers, че са създали "Автентично, хармонично, и добре балансирано вино с истински чар". Колежката му Анджела Мюър пък нарече в своя статия създателите на златния медалист „основоположници на модерния винен вкус".

Златното българско вино ще се появи и на страниците на списание Decanter, издадоха организаторите на конкурса. Това е чест, която се оказва само на най-качествените вина в света.

Decanter World Wine Awards са световен стандарт за качество

Годишните награди на английското списание Decanter са лидер по влияние в световния винен елит, а решенията на журито са водещ критерий за най добрите в бранша. Конкурсът е известен с изключително строгите стандарти за оценка на качеството и събира под един покрив 224 от най-подготвените професионалисти. Половината от тях притежават титлата „Мастър ъф уайн" (Master of Wine). Тя се присъжда от 1953 г. в Англия на личности, доказали след много сериозни изпити задълбочените си познания по енология. Тази година те дегустираха рекордните 16 хиляди проби. „Най-голямата разлика между Decanter и останалите конкурси е броят на точките, които трябва да се съберат за златен, сребърен или бронзов медал. Награждаваме със злато само вина, достигнали между 95 и 100 точки - точно толкова, с колкото журито награди Кабернето от Карнобатските лозя. В другите състезания са достатъчни едва 88 или 90 точки. Понякога летвата на Декантер е твърде висока дори за утвърдени международни производители", поясни българският представител в конкурса Димитър Николов.(Дарик)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg