EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преса над британските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преса над британските банки

mail17:30 | 05.02.2013прегледи 659 коментарикоментари 0


Британският министър на финансите Джордж Озбърн заплаши големите банките за пълно разделяне на банкирането на дребно и инвестиционното банкиране, представяйки проекта за банкова реформа, съдържаща по-твърди правила под натиска на парламента, предаде Франс прес. В изказване пред банкери, откъси от които бяха разпространени от кабинета на Озбърн, той обещава, че вече нито една банка няма да бъде "прекалено голяма, за да фалира". "Когато RBS - Royal Bank of Scotland фалира, моят предшественик Алистър Дарлинг почувства, че няма друг вариант, освен да бъде спасена цялата банка", се казва в текста на речта.
"Искам да се уверя, че следващия път, когато финансов министър бъде изправен пред такава ситуация, да има избор. Да могат банковите офиси и банкоматите да продължат да функционират, докато инвестиционната банка бъде оставена да фалира", се отбелязва в речта.

Втвърдяването на проекта за правителствена реформа настъпва след публикуването в края на декември на доклад на парламентарната комисия по "банковите норми", създадена след избухването на скандала с манипулирането на междубанковата лихва Libor. В него се препоръчваше да се "наелектризира" бариерата, разделяща финансовите компании за банкиране на дребно и за инвестиционно банкиране.
Предишният проект на правителството, основан на заключенията на комисията Викерс, предвиждаше до 2019 година да се издигне преграда между банкиране на дребно и инвестиционно банкиране, но те да останат в една и съща институция.
Парламентарната комисия обаче прецени, че това е недостатъчно и призова правителството да отиде по-далеч, вписвайки в закона възможността за чисто и просто разделяне на дейностите в случай на провал на издигането на преграда между тях.
Банките незабавно разкритикуваха проекта за втвърдяване на проекта за реформа. "Това ще породи несигурност за инвеститорите и ще направи по-трудно за банките да набират капитали, което ще означава, че банките ще имат по-малко пари да кредитират компаниите", предупреди Антъни Браун, генерален директор на Асоциацията на британските банкери (BBA).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg