EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пренос на зелена енергия през Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пренос на зелена енергия през Черно море

mail08:05 | 19.12.2022прегледи 667 коментарикоментари 0


Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо партньорство в областта на в производството и преноса на зелена енергия, съобщи Аджерпрес.

Споразумението беше подписано в президентския дворец Котрочени в Букурещ в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на румънския президент Клаус Йоханис. Подписите си положиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерите на Румъния, Грузия и Унгария Николае Чука, Иракли Гарибашвили и Виктор Орбан.

Споразумението ще осигури финансовата и техническата рамка за реализирането на проекта за подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море. По-нататък енергията ще бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа чрез европейската система за пренос.

Проектът за черноморския подводен кабел е част от споразуменията в областта на енергетиката между Европейския съюз и Азербайджан и е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС „Глобален портал“.

Споразумението между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на енергия ще свърже двата бряга на Черно море и ще осигури пренос на електричество към Молдова, Западните Балкани и Украйна, каза днес в Букурещ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Аджерпрес.

„От започването на войната на Русия (в Украйна) ние сме решили да изоставим руските изкопаеми горива и да диверсифицираме вариантите си към надеждни партньори в енергийната сфера като тези, които присъстват на тази маса. И това се случва. Европейският съюз успя да компенсира намалените доставки на руски газ. Но ние говорим не просто за управление на една нова геополитическа ситуация. Става дума за създаването на бъдеще за нас с чисти, достъпни и безопасни енергийни ресурси и това са различните видове възобновяема енергия“, каза председателят на ЕК.

Тя заяви, че проектът ще свърже двата бряга на Черно море и по-нататък, до каспийския регион, както в областта на цифровите комуникации, така и на енергията.

Фон дер Лайен подчерта, че електрическият кабел под Черно море дава различни възможности. Проектът ще донесе значителни ползи на Грузия, една страна с европейска съдба, която чрез него може да се превърне в електроенергиен хъб и да се интегрира в енергийния пазар на ЕС. Кабелът освен това може да осигури пренос на електричество към Молдова и Западните Балкани, както и до Украйна, където да допринесе за възстановяването на украинската енергийна система и на цялата страна, каза тя.

В заключение Урсула фон дер Лайен заяви, че в този контекст двете страни на Черно море никога не са били толкова близо една до друга.

Планираният подводен кабел ще има дължина от над 1100 км и капацитет от 1000 мегавата.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg