EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиер и депутати обсъждат президентското вето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиер и депутати обсъждат президентското вето

mail13:40 | 10.05.2016прегледи 877 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов проведе среща с парламентарно представените политически партии подкрепящи правителството за обсъждане наложеното от президента Росен Плевнелиев частично вето върху промените в Изборния кодекс, чрез които се въвеждат нови правила за разкриване на избирателни секции в чужбина, предаде Агенция „Фокус” . Упражнявайки правото си на отлагателно вето, президентът върна текстовете за ново разглеждане в пленарна зала, с аргумента че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите, живеещи зад граница.

БНР обобщава какво се случи по време на разговорите.

Заради позицията на ПФ, че няма да отстъпят от исканията си да има ограничения, ситуацията в управлението остава усложнена. Премиерът Бойко Борисов посочи, че има риск за мнозинството и стабилността. И поради тази причина темата на ветото ще бъде обсъждана в ГЕРБ, както и с РБ, ПФ и АБВ. Бойко Борисов вече се обяви в подкрепа на ветото. 

Изцяло не съм съгласен, че за да се реши този проблем със секциите-нарушители в Турция, се ограничиха права на българи в други места. Правото на всеки човек да гласува, аз искам да го защитя.

АБВ обясниха, че преди да решат, ще искат да прочетат мотивите на президента.

А от думите на Радан Кънев стана ясно, че Реформаторският блок е с нагласа да подкрепи ветото.

Ние сме вносители на предложение за създаване на избирателен район в чужбина. И създаването на такъв район присъства в предизборната програма и на Реформаторския блок и на ГЕРБ.

Заради ограниченията, които засягат избирателите в Турция, ДПС и депутати от ДОСТ също се очаква да подкрепят ветото. На този фон от ПФ предупреждават с излизане от мнозинството, ако критикуваните от президента текстове бъдат променени. Разговорите между партиите бяха предшествани и от срещи на представители на българи в чужбина, които също подкрепят ветото на президента.

Държавният глава определи въпросната промяна в Изборния кодекс като противоконституционна и призова партиите към отговорен подход

Ако ти създаваш пречки на българи, независимо в коя държава са те, да упражнят конституционното си право на глас, ти погазваш Конституцията на България, посочи президентът Росен Плевнелиев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg