EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиер в шок заради Peugeot Citroеn

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиер в шок заради Peugeot Citroеn

mail11:30 | 13.07.2012прегледи 693 коментарикоментари 0


Съкращаването на 8000 служители в най-големия френски автомобилостроител PSA Peugeot Citroеn и затварянето на завода в Олне-су-Боа край Париж е истински шок, заяви френският премиер Жан-Марк Еро, цитиран от Франс прес. Премиерът разговаря един час с министъра на съживяването на промишлеността Арно Монтебур, изтъквайки, че е силно развълнуван от "безпрецедентните мащаби на обявените съкращения в компанията, които са истински шок за всички служители на групата, за областите, засегнати от плана за икономии и в по-широк план за цялата автомобилна промишленост". Еро поиска ръководството на PSA да започне незабавно лоялно и отговорно съгласуване със социалните партньори, за да могат да бъдат проучени и предложени всички възможни алтернативи за устойчиво запазване на работните места и поддържането на промишлената дейност във всички френски предприятия.
Премиерът уточни, че на 25 юли правителството ще представи план в подкрепа на автомобилния сектор. Президентът и главен изпълнителен директор на PSA

Филип Варен отхвърли възможността за заем от държавата или държавно участие в компанията. Новото френско социалистическо правителство е изправено пред все повече съкращения в началото на мандата си, отбелязва АФП. Съобщението на PSA е "трус" за заетостта във Франция, посочи ръководителят на основния френски синдикат, Обща конфедерация на труда, Бернар Тибо.
PSA отчете чиста загуба за първите шест месеца на годината и силно пострада от свиването на европейските автомобилни пазари. Компанията отчете оперативни загуби в автомобилното си подразделение от порядъка на 700 милиона евро за първите шест месеца на годината. За тази година се очаква свиване на европейския автомобилен пазар с 8%, а на дела на групата - с 10%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg