EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прекратява се огънят в Сирия на 27 февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прекратява се огънят в Сирия на 27 февруари

mail12:31 | 23.02.2016прегледи 967 коментарикоментари 0


Споразумение за прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила в полунощ на 27 февруари, съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на документ, съгласуван между САЩ и Русия, предаде ТАСС. Споразумението изключва терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". В документа се съдържа призив към всички страни в сирийския конфликт да спрат огъня по обед на 26 февруари. Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви пред журналисти, че режимът на прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила на 26 февруари, а преговорите между Дамаск и опозицията ще бъдат възобновени на следващия ден.

След телефонния разговор на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама руският лидер обяви, че между тях и работните групи се създава "гореща линия" за консултиране на всички аспекти по изпълнение на договореностите. В резултат на постигнатата договореност ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани.

За да може напълно да се реализира споразумението, Москва ще окаже натиск върху правителството в Дамаск и правителствените части, като очаква Вашингтон да направи същото със своите съюзници и воюващите групировки в Сирия. Военните действия обаче ще продължат да се водят срещу признатите от Съвета за сигурност на ООН за терористични групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра".

В специално обръщение след края на разговорите Владимир Путин, заяви:

Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Появи се най-накрая реален шанс да сложим край на дългогодишното кръвопролитие и насилие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че споразумението между Русия и САЩ е станало възможно след дълга работа на дипломатите на двете страни и след като то е било съгласувано и обсъдено с лидерите на Катар и Саудитска Арабия.

Сирийският президент Башар Асад приема договореното между САЩ и Русия прекратяване на огъня, съобщи държавната агенция САНА, цитирана от ДПА.

Дамаск ще спре въоръжените операции, но ще „продължи контратерористичните усилия” срещу „Ислямска държава”, „Ал Кайда” и други терористични организации.

Властите на близкоизточната страна допълват, че въоръжените сили си запазват правото да отговорят при всяка атака на опозицията.

 


Тагове: Сирия, огън
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg