EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прекалените водородни амбиции на Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прекалените водородни амбиции на Германия

mail17:40 | 09.01.2024прегледи 531 коментарикоментари 0


Бъдещото търсене на водород в Германия може да е доста под базовото ниво, което страната е определила в плановете си за разширяване на енергийната инфраструктура. Това показват заключенията от най-новото проучване по темата на консултантската компания "Аурора" (Aurora), възложено от Асоциацията на германските оператори на системи за съхранение на газ и водород (INES), информира Ройтерс.

Крайъгълен камък за водородната стратегия на Берлин се явяват 20 милиарда евро под формата на инвестиции, вложени в разгръщането на основна водородна мрежа с дължина от 9700 км (6000 мили), очертана в плановете на Асоциацията на операторите на газопреносни мрежи (FNB Gas) миналия ноември. Според плановете се предвижда годишното използване на водород да достигне до 279 тераватчаса до 2032 г.

Данните от проучването на "Аурора" обаче показват, че търсенето на водород ще варира в диапазона 73 – 123 тераватчаса на година до 2030 г.

Това означава, че по-малко от 10 гигаватчаса внос през граничните пунктове на Германия може да е достатъчен, за да отговори на това търсене, докато в прогнозите на Асоциацията на операторите на газопреносни мрежи е залегнал внос на 59 гигаватчаса.

Според плановете на асоциацията 60 на сто от съществуващите газопроводи ще бъдат преоборудвани за работа с водород.

"Краткият анализ на "Аурора" илюстрира колко голяма е все още несигурността в мрежовото планиране и колко значителен е рискът да се развие свръхкапацитет, който никога няма да бъде използван", каза Себастиан Хайнерман, ръководител на Асоциацията на операторите на газохранилища в Германия.

Тъй като развитието на пазара за водород все още е в начален стадий, обещаващият геоложки потенциал на Германия за местно съхранение на водород би предложил потенциал за инвестиционни спестявания, препоръчват от "Аурора".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158