EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Презареждане с ЯГ на плаваща АЕЦ „Акад. Ломоносов“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Презареждане с ЯГ на плаваща АЕЦ „Акад. Ломоносов“

mail16:01 | 29.11.2023прегледи 1018 коментарикоментари 0


За пръв път започна презареждането на ядрено гориво в единствената плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“

Специалистите от „Росатом“ започнаха първото в историята презареждане на ядрено гориво в единствената в света плаваща атомна топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“. ПАТЕЦ се намира в гр. Певек, Чукотка.

Зареждането на касети със свежо гориво беше извършено в единия от двата реактора – на десния борд на „Академик Ломоносов“. Преди това касетите бяха доставени по Северния морски път в специални транспортни контейнери, които веднага след пристигането им бяха преместени на борда на енергоблока. Производител на ядреното гориво е „Машиностроителен завод“ ( част от ТВЕЛ).

Планира се операцията по презареждането, която се извършва докато плавателният съд е на вода, да приключи до края на тази година. Следващото презареждане - вече в реактора на левия борд на плаващата АЕЦ, е планирано за 2024 година.

„Преди зареждането в реактора, всяка от общо 121 горивни касети премина строг приемателен контрол. След това касетите ще бъдат поставени последователно в реактора с помощта на автоматизирано краново оборудване“, заяви Алексей Федотов, главен машинен инженер на ПАТЕЦ.

„След извършване на дейностите радиационният фон на територията, на която е разположена ПАТЕЦ, остава непроменен и отговаря на нивото на естествения фон, характерен за град Певек“, съобщи Максим Шамамбаев, началник отдел „Ядрена безопасност“ и главен физик на ПАТЕЦ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037