EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

През юни пазарът на цигари ясен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През юни пазарът на цигари ясен

mail09:20 | 23.02.2010прегледи 1029 коментарикоментари 0


„Реални данни за пазара на цигари и тютюневи изделия ще имаме през месец юни тази година", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Повод за брифинга бе появилата се информация в публичното пространство за голям ръст на нелагалната търговия в сектора за месец януари спрямо декември миналата година. Преди пресконференцията министър Дянков се срещна с директорите на предприятия, които произвеждат цигари и тютюневи изделия в България.
Дянков посочи основните причини за спада в пазара на цигари в началото на годината. От разговора с директорите е станало ясно, че намаляване на продажбите има винаги в началото на годината през месеците, предхождащи влизането в сила на по-високия акциз на тютюневите изделия, тъй като има нагласа за презапасяване с изделия, които са пуснати в продажба с все още валидния по-нисък акциз. Като пример той посочи годината на влизане на България в ЕС, когато за януари отново е наблюдван голям спад  в продажбите на цигари.
„Друга тенденцията, която се наблюдава още от 2008 г. е на спад в потреблението не само на цигари, но и  на други стоки, поради отражнието на кризата върху доходите на хората", посочи министър Дянков. По данни на „Булгартабак" през 2008 г. реално продадените цигари са 19 107,0 хил. тона, докто през 2009 г. продажбите са намалели до 16 400,0 хил. тона. Според производителите от началото на 2009 г. се наблюдава още една тенденция вследствие на кризата - нарастване на дела на тютюна за пушене, който е с по-нисък акциз от този на цигарите. Стана ясно, че много производители вече са започнали производството на рязан тютюн, а други планират скоро да го пуснат в производство.
Спадът в пазара на цигари не може да се тълкува еднозначно като разрастване на нелегалната търговия, коментира министърът. „Коректни данни за състоянието на сектора ще има през юни, когато вече може реално да се отчете ефектът от политиката на правителството с въвеждането на новия акциз на тютюневите изделия", отбеляза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158