EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

През 2010 получаваме първата компенсация за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През 2010 получаваме първата компенсация за АЕЦ "Козлодуй"

mail14:48 | 17.12.2009прегледи 555 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри днес бюджета на Европейския съюз за 2010 г. в размер на 141,453 милиарда евро в ангажименти и 122,937 милиарда евро в плащания, съобщават от пресслужбата на парламента.
В него са включени и 75 милиона евро, която ще бъдат изплатени на България като компенсация за закриването на блокове в АЕЦ "Козлодуй". Тази сума е първата част от  300 милиона евро, които страната ни ще получи до 2014 година.
Гласуването на бюджета на Европейския съюз за 2010 г. стана на редовната декемврийска сесия на Европейския парламент в Страсбург. 

България обаче няма да получи достъп до тези пари в началото на идната година, както се очакваше, защото от групата на „Зелените” в европарламента не са се съгласили средствата да бъдат отпуснати по ускорена процедура.

"Зелените", които са отявлени противници на ядрената енергетика и бяха най-настоятелни за закриването на блоковете в „Козлодуй”, не са приели отпускането на парите да стане по ускорена процедура и те да бъдат на разположение на българските власти още идния месец. Сега предстои процедура по изслушване и докладване в комисията по енергетика и индустрия в Европарламента. Тя трябва да приеме специален регламент, който да даде правната база за изплащането на средствата, обясни българският евродепутат Ивайло Калфин, който ще е един от докладчиците по темата.

Калфин добави, че получаването на парите не е под въпрос и е само въпрос на време. Той подчерта, че те ще трябва да бъдат харчени много внимателно и по правилата, защото догодина Европейската сметна палата ще извърши одит как България, Литва и Словакия са харчили парите за спрените си ядрени реактори – и ако има нередности, това неизбежно ще има и последствия.

Британският евродепутат Джефри ван Орден, който до неотдавна като докладчик за България се опитваше да помогне за повторен пуск на реакторите, коментира, че с отпускането на допълнителни компенсации темата за повторното отваряне на блокове вече е окончетелно приключена. Той обърна внимание и на предстоящия догодина одит на Европейската сметна палата, преди който, по думите му, България сама трабва да направи свои проверки как са харчени парите, за да не се стигне до установяване на сериозни неродности.

„Боя се, че България в момента няма много добри резултати в контрола на Еврофондовете и би трябвало да направи повече в тази област. Има сериозни притеснения за това – не само по въпроса за парите за „Козлодуй”, но и за всички средства, които се отпускат от Брюксел”, каза Ван Орден.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg