EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

През 2010 $ ще поскъпва, златото ще поевтинява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През 2010 $ ще поскъпва, златото ще поевтинява

mail17:46 | 26.01.2010прегледи 2086 коментарикоментари 0


Очакванията за V-образно възстановяване на икономиките, което да доведе до бърз растеж и връщане на предишното им състояние, е мит. През следващите 5 до 7 години ще има по-скоро балансирано развитие на икономиката с фокус към намаляване на задлъжнялостта, като потребителите и бизнесът основно ще спестяват. Това показва анализ „Митове и реалност за търговията на международните финансови пазари” , изготвен от ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, представен днес.
Това означава балансиран икономически растеж и изключва връщане към предишните периоди на бързи ръстове в кредитиране и потребление. Типичен пример за подобни периоди са годините след Голямата депресия в САЩ, когато равнището на дълговете намалява с 34% или Руската криза от 1997 г. довела до двойно намаление на задлъжнялостта за 4 години.
Мит е, че доларът ще продължи да поевтинява, твърдят анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank. През 2010 г. щатската валута ще има възход, като ЕЛАНА Трейдинг посочва прогноза от 1.30 EUR/USD за края на 2010 г., а Saxo Bank конкретизира 1.42 EUR/USD в края на януари, 1.37 EUR/USD в края на тримесечието и 1.22 EUR/USD в края на шестмесечието на годината. „Повишаване на лихвенитe нива и дори само очакванията за това ще са достатъчна причина за нарастване на търсенето на долари и на увеличение на капиталовите потоци към САЩ. Не очакваме през тази година това да е основната причина за ръста на долара, но е възможно да стане факт и да доведе до още по-силно поскъпване на щатската валута от прогнозите ни” – посочи Цветослав Цачев, ръководител  „Анализи” в ЕЛАНА Трейдинг. За да се възползват инвеститорите от тези тенденции, могат да търгуват с валутните двойки EUR/USD и USD/JPY или да купуват акции на борсово-търгувани фондове, които отразяват индекси, проследяващи движението на щатския долар.

 

Златото няма да оправдае през 2010 г. представата, че е убежище за инвеститорите и ще поевтинява до края на годината.  Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг за цената на благородния метал в края на 2010 г. е за USD 950 за тройунция, а на Saxo Bank – за USD 870. „Смятаме, че поскъпването на златото беше заради диверсификацията в резервите на централните банки от възникващите пазари.  Поскъпването на долара ще промени това.  Освен това цената на златото се повишава при очаквания за инфлация в дългосрочен план, но ние прогнозираме поддържане на ниско ниво на инфлация” – заяви Дидие Абато, старши консултант на инвеститори в Saxo Bank. Подходящите инвестиционни идеи са продажба на злато при спот търговия или пък покупка при спад на цената на металите на акции на борсово-търгувани фондове, свързани с акции на компании от добивната промишленост.
Очакванията за петрола, че ще качва цената си непрекъснато, няма да се сбъднат през 2010 г. Анализаторите смятат, че ще има динамика в цената, но няма да завърши годината с особени повишения. Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг е за USD 80 на барел в края на годината.  Saxo Bank също очакват диапазон USD 70-80. „Рисковете в Близкия изток, както и изчерпването на суровината, ще продължат да поддържат цената на петрола в дългосрочен план. Поевтиняването му под 50$ за барел през 2009 доведе до рязко свиване на инвестициите по разширяване на съществуващи находища или в търсенето на нови. Това увеличава рисковете от нов скок на цената при дефицит” – посочва Цветослав Цачев. Подходящи инвестиционни идеи на база тази тенденция за 2010 г. са покупка на борсово-търгувани фондове, свързани с компании от петролната индустрия, както и търговия с договори за разлика (CFD) върху петрол.
Друг мит на международните пазари са евтините американски акции.  Според анализаторите американските акции наближават нива, при които вече може да се каже, че са надценени – през 2010 г. ръстът ще бъде в рамките на 5-10%. ЕЛАНА Трейдинг прогнозира индексът S&P 500 да бъде на 1200 пункта в края на 2010 г. Saxo Bank очаква S&P 500 в диапазона 950-1250 пункта. Дидие Абато отбелязва: „Съгласни сме, че позитивните нагласи на инвеститорите повишиха в повече индекса.” Цветослав Цачев допълва, че подобно забавяне на темповете на поскъпване на американските акции има през 2004-2005 г. след силния ръст през 2003 г.  Предвид прогнозираните стойности инвеститорите могат да се възползват, като купуват и продават в определения диапазон борсово-търгувани фондове, свързани с американски компании/сектори в САЩ, или пък договори за разлика (CFD) върху фючърс на индекса S&P 500.
Развитието на възникващите пазари през 2010 г. ще обори възприятието, че Китай ще купува суровини на всяка цена до безкрай. Анализаторите очакват, че ще бъде трудно да се запазят текущите темпове на растеж. Но все пак възникващите пазари ще се представят по-добре от Европа и САЩ, докато продължават държавните стимули и ниските лихви. „Макар да очакваме корекция на възникващите пазари, все пак вярваме, че техните пазари на акции ще се представят по-добре от европейския и американския пазар през 2010 г.” – посочи Дидие Абато. Очакваното състояние на възникващите пазари предполага покупка на фючърси и договори за разлика (CFD) върху суровини. 

Подробният анализ на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank е приложен към настоящото съобщение и е публикуван на www.elana.net.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045