EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстоящи изменения в Закона за водите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстоящи изменения в Закона за водите

mail10:45 | 12.11.2012прегледи 637 коментарикоментари 0


Стартира разработване на Наредба за изисквания към дейността на ВиК операторите, която се очаква да бъде готова до шест месеца. Тя ще наложи минимален праг, на който всяка компания и оператор да отговарят. Изискванията в документа ще бъдат количествени, но съобразени с дължината на мрежата или броя на жителите, на които операторът предоставя услугата.Това каза по време на обсъждане на промените в Закона за водите зам.-министър на МРРБ Симидчиев. Дискусията бе организирана от синдикални организации в сектора.
Предстоящите промени няма да променят начина на образуване на цената на предоставяната услуга, но вероятно ще се стигне до процес на изравняване на цената на територията, обслужвана от един оператор.

Участниците в дискусията обърнаха сериозно внимание на предлагания в проекта за изменение на Закона за водите процес по регионализация. Според МРРБ това ще доведе до подобряване на състоянието на дружествата чрез реализирането на икономия от мащаба, а няма да бъде предпоставка за тяхното концесиониране. Голям брой от присъстващите се обединиха около мнението, че окрупняването ще бъде предпоставка за осигуряване на повече инвестиции, така че да се подобри качеството на предоставяната на потребителите услуга и да се намали загубата на вода.
Но има опасения, че много от заетите в сектора ще останат без работа в резултат на окрупняването в него. МРРБ обаче твърди, че това може да стане при отпадане на дублиращи се административни длъжности.
По време на срещата беше предложено част от формираната от дружествата печалба и от такса водоползване да бъдат използвани единствено за подмяна на водопроводната мрежа.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg