EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстоят преговори с Украйна за реакторите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстоят преговори с Украйна за реакторите

mail13:10 | 10.07.2023прегледи 574 коментарикоментари 0


Хората, затруднени да плащат сметките си за ток при преминаване на битовите потребители на свободния пазар от 2027 г., ще бъдат подпомагани от държавата чрез специален механизъм. Така те няма да бъдат застрашени от шоково повишаване на разходите за електроенергия и отопление.

Такъв беше един от отговорите, които министър-председателят акад. Николай Денков даде на множество въпроси от граждани и медии. Това се случи в едночасово интервю, излъчено на живо в страницата на Министерския съвет във Фейсбук, когато кабинетът навършва един месец от встъпването си в длъжност.

Успоредно с либерализирането на пазара на електроенергия в плановете на кабинета влиза строежът на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", въвеждат се нови мощности като фотоволтаици, а с Европейската комисия се обсъжда какво ще се случи с ТЕЦ "Марица Изток 2".

Премиерът коментира и предложението оборудването, закупено за неосъществената АЕЦ „Белене“, да бъде продадено на Украйна. Оказва се, че е имало интерес от украинска страна в началото на годината, но служебното правителство не е предприело стъпки. Затова разговорите са подновени и ще продължат през следващите месеци. На тази база ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между България и Украйна в областта на енергетиката.

Припомняме, че НС възложи  на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. С внесена редакционна поправка първоначалният срок, който се даваше на министъра от 30 дни, се удължи на 60 дни.

Цончо Ганев от парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" коментира, че не е ясно дали България въобще ще получи парите за оборудването на АЕЦ "Белене". Ивайло Мирчев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" му отговори, че Украйна е платила към 5 млрд. лв. за боеприпаси и военна продукция на българските военни заводи.

Павела Митова от ПГ "Има такъв народ" предложи в случай, че оборудването за "Белене" бъде продадено на Украйна, средствата да се бъдат използвани за нови ядрени мощности. 

Рамадан Аталай от ПГ на "Движение за права и свободи" изтъкна, че трябва да се направи стратегия за развитието на ядрената енергетика в България. Относно продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене", ние трябва да сме благодарни. Затова страната ни трябва да инвестира само в нови технологии, а не в старо оборудване.

Бившият министър на енергетиката в две от правителствата на Бойко Борисов Теменужка Петкова от ПГ на "ГЕРБ-СДС" отбеляза, че в енергийната стратегия, приета в края на управлението на последното правителство на Борисов, е посочено, че България ще развива ядрена енергетика. Бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков добави, че след началото на войната в Украйна е станало ясно, че няма нито една компания, която е извън санкционния списък и, която да е готова да прави, каквото и да е било с тези реактори. Затова, според него, единственото решение е да се намери пазарна реализация на това оборудване.

Доставките на природен газ за България са гарантирани до края на годината, увери още акад. Денков. По план върви изграждането на терминала край Александруполис, където България има участие, което ни дава възможност за допълнителни количества втечнен природен газ, водят се преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките. Паралелно се работи и по увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. „Това ще даде възможност за съхранение на газ не само за България, а и за съседните страни“, обясни премиерът.

Сред важните теми за граждани и медии беше и борбата срещу войната по пътищата. Министър-председателят увери, че всички институции работят активно по тази тема. Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ извършват мащабни регулярни проверки в цялата страна, а автомобилите на неизрядните шофьори ще бъдат изтегляни от движение.

Работи се и по законови промени в Наказателния кодекс. Идеята на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се наказва като умишлено деяние. Промените в теоретичните изпити на кандидат-шофьорите и включването на видеоклипове с практически ситуации пък ще помогне за по-добрата им подготовка. Друга мярка е въвеждането на нова методика, по която с приоритет ще се отпускат средства за ремонт на пътищата с висока концентрация на произшествия.

Дейностите по изграждането на магистралите "Хемус", "Европа" и "Струма" продължават. Преди да започне строителството на автомагистрала „Черно море“ обаче трябва да се направи проектиране и отчуждаване на терени. „Обсъждаме как да осигурим този проект като част от цялата транспортна връзка от Кавала и Александруполис в Гърция през Бургас и Варна до Констанца в Румъния. Това е приоритет за нашата страна“, заяви премиерът. Той подчерта, че няма да се допускат практики да изчезват средства без реално свършена работа.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037