EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстоят два критични месеца за Гърция, според наблюдатели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстоят два критични месеца за Гърция, според наблюдатели

mail09:25 | 12.03.2010прегледи 579 коментарикоментари 0


Април и май ще бъдат критични месеци за Гърция, тъй като тогава се очаква страната да поиска от финансовите пазари заем в размер на около 24 милиарда евро за излизане от кризата, смятат наблюдатели в Атина.
За да стане това и Гърция да може да вземе заем, трябва да се случат две неща - първото е Атина да убеди пазарите, че предприетите от правителството мерки ще бъдат
ефикасно приложени и че ще дадат резултат, а  второто се отнася до Германия, тъй като борсовите пазари получават сигнали от нея за това как да действат, коментира в. "Етнос".
Приетите от кабинета Папандреу мерки включват замразяване на пенсиите, орязване на коледните, великденските и летните премии на държавните служители, повишаване на ДДС и увеличаване на акцизите върху алкохола, цигарите, горивата и луксозните стоки.
Мерките за затягане на коланите предизвикаха незабавната реакция на гръцките синдикати, които в знак на протест организираха досега две общи стачки и са планирали трета за 16 март.
Срещата на гръцкия премиер Георгиос Панпандреу с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица получи положителна оценка в Атина, но засега Германия не дава вид, че ще се бръкне, за да помогне на Гърция. Единственото нещо, което
остава, е Гърция да бъде възнаградена с гаранции и подкрепа от страна на германски и френски банки, които да осигурят взимането на желания от нея заем за излизане от кризата.
От решаващо значение за Гърция ще бъде също и спредовете на  пуснатите от нея държавни облигации да паднат до базовите 200 пункта, за да може тя да получи заем при изгодни лихви. Ако тези спредове продължат да са високи през април и май и да се движат около 300 пункта, Гърция ще бъде затруднена да пристъпи към такъв заем, ако не се намесят партньорите й от ЕС, обобщават анализатори в Атина.                        

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg