EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстои увеличение на парното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои увеличение на парното

mail13:40 | 14.02.2012прегледи 510 коментарикоментари 0


Няма да се размине увеличаване на цената на парното. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - Ангел Семерджиев след заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Ние не променихме цената, и дружествата поеха разликата за зимния сезон 2011 - 2012 г. Очевидно е, че резервите им са ограничени, тъй като те действат при много тежки условия – каза той.
Колко ще се увеличи цената, зависи с колко ще се увеличи цената на природния газ. Със сигурност обаче - няма да има такива големи увеличения, каквито искат от "Булгаргаз". Ако нямаше регулатор, газът щеше да се вдигне с близо 28% от 1 април, но има регулатор и няма да има такова драстично увеличение, защото няма такова основание. Това е една предварителна прогноза на "Булгаргаз" – каза Семерджиев.
Колко ще се увеличи цената, зависи от анализа за периода януари – март 2012 г., но няма основание за такова голямо увеличение – допълни той.
Ще има увеличение, но сега не мога да кажа какво. Ще кажа през март, когато получим и доклада на "Булгаргаз". Причините за увеличението са нивата на горивата на световните пазари и на средиземноморските пазари, а те наистина растат. Важно е и съотношението долар – евро – каза председателят на ДКЕВР.
Извънредни ситуации като тази, която имахме, няма как да се отразят на цената, тъй като такива ситуации са нормални за зимна обстановка и те не трябва да се използват за причина за увеличаване на цените. Причината е в цените на горивата на световните пазари – каза Семерджиев.
Той посочи, че спирането на износа на ток, не е причина да се увеличава цената на електроенергията.
Износът на електроенергия няма как, и не може да има пряко отношение към цените на електроенергията. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Износът е дотолкова важен, до колкото той може да осигури допълнителни резерви на обществения доставчик Националната електрическа компания (НЕК) – да не се допускат резки увеличения на цената на електроенергията, за сметка на добри резултати от износа. Нещо, което се случвало предишни години, т.е. НЕК да поеме част от тези разлики, които би трябвало да се отразят пряко на цените – каза той.
Това, което сме направили по отношение на конвенционалната част от енергията, през последните две години, ще продължи. Тази енергия, която се произвежда, без добавките за зелена енергия и допълнителните плащания за квоти, които ще се случат, както и новите мощности, тази енергия има тенденция на намаляване през последните години – допълни Семерджиев.
През последните две години, сме осигурили много плавно увеличение и на природния газ и разликата между нарастването на горивата и цената на природния газ се увеличава в полза на потребителите – обясни председателят на ДКЕВР.
Тази разлика никога не е била толкова голяма, колкото предлага „Булгаргаз”, т.е. те предлагат природен газ на цени вече доста по-ниски, отколкото са цените на алтернативните горива. Това е обща заслуга на „Булгаргаз” и на нас. Те си намалиха всички възможни разходи и българските потребители получават възможно най-ниската цена на природен газ при условията на договорите за доставка, които изпълняваме – посочи Смерджиев. Той посочи, че през 2011 г. „Булгаргаз” е подобрил финансовото си състояние в сравнение с 2010 г.
 


Тагове: парно, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg