EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

Предстои поскъпнане на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои поскъпнане на храните

mail16:53 | 01.07.2021прегледи 545 коментарикоментари 0


   Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от днес, природния газ и петрол. Това е мнението на председателя на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Става въпрос за хляб, месни и млечни продукти. В организацията получаваме сигнали за производители и преработватели, които предвиждат ново увеличение на цените, подчерта Майорски.

Цената на енергията за производство на хляб е скочила двойно със 100%. При транспортните разходи на храни увеличението е между 30 и 40 на сто. Природният газ е поскъпнал със 70% на европейските борси от началото на годината. Увеличението в цените на петрола е с 50 на сто на световните пазари.

Така, че по-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпването на хляба, млечните и месните продукти, коментира Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8% и 8,5%, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1,6%, до 3,70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева, при 3,23 лв. през юни. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна от 4,2% до 12,5%, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм се продава от 4,99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5,39 лв./кг (Перник и София).

Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6% - 5,3% по-скъпо. Най-много продуктът поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3%, до 1,44 лв./кг.

Магазините в София и Перник са вдигнали най-много и цените на брашното с 8,5 на сто в двата града. В търговските вериги килограм от него се продава от 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,39 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).

Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg