EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстои охлаждане на имотния пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои охлаждане на имотния пазар?

mail15:15 | 10.11.2022прегледи 1140 коментарикоментари 0


Достигнатото високо ниво на цените на жилищата би могло да е сред водещите тенденции за охлаждане на пазара на недвижими имоти. Това е един от изводите, които Министерството на финансите прави в своя "Месечен обзор на българската икономика" за октомври. В анализа става ясно, че причина за допълнителен спад в търсенето може да бъде и повишаване на лихвените проценти.

От ведомството отчитат констатациите на Агенцията по вписванията, че за третото тримесечие на годината (юли-септември) е отчетен спад на сделките на годишна база със 7,1 на сто при средно нарастване от 30,1 процента, отчетено през 2021 г.

Броят на вписаните ипотеки също се е понижил - с 2,4 на сто през летните месеци.

"На фона на по-малкия брой сделки и ипотеки, средномесечните обеми новоотпуснати жилищни кредити остават сравними с тези от второто тримесечие и много високи в исторически план, което в най-голяма степен може да се отдаде на ръста на цените", допълват от финансовото ведомство.

В друг аспект от анализа от МФ коментират нивата на безработица. Според ведомството "броят на регистрираните безработни към края на септември намаля до 138 380 души, което бе най-ниската стойност на показателя за последните тридесет години". 

От там посочват още, че "недостигът на квалифицирана работна сила продължи да бъде сред основните пречки за развитие на бизнеса, като вероятно нуждите от допълнителна заетост ще бъдат задоволявани чрез лица, които понастоящем са извън работната сила".

Очаква се тенденцията в динамиката на регистрираните безработни да се пречупи през последните три месеца на годината и те да започнат да се увеличават, допълват от МФ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg