EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстои ОП за хъб „Балкан”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои ОП за хъб „Балкан”

mail13:10 | 15.06.2017прегледи 1216 коментарикоментари 0


Инвестирали сме над 1.4 млрд. лв. в площадката, като в края на миналата година платихме 1.17 млрд.лв.по решението на арбитражното дело на "Атомстройекспорт" срещу НЕК, така че имаме лицензирана площадка и отговорната държавническа позиция изисква, когато е изразходван толкова голям ресурс на българските данъкоплатци, да помислим как той да бъде използван по най-добрия начин. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за бъдещето на проекта "Белене" пред журналисти. Тя участва в откриването на дванайсетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017".  По решение на Министерския съвет БЕХ сключи договор с БАН за представяне на технико-икономически и правен анализ за оборудване на АЕЦ "Белене", каза министър Петкова. Очаква се този анализ да бъде готов до септември и след това ще бъде взето решение. Очакваме и инвеститорски интерес, посочи тя. Процедурата ще бъде публична и прозрачна, а държавата ще участва с миноритарен дял, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, за да контролира по някакъв начин този процес, обясни министър Петкова. Тя каза още, че по отношение на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" процесът е спрян. Ако не се случи нищо оптимистично с процедурата по приватизацията на "Белене", не изключваме възможността да се мисли и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката.

На въпрос какъв е шансът България да не бъде заобиколена от газопроводи през Гърция и Македония, министър Петкова заяви, че шансът е в структуриране на политиката ни и в нашата адекватност. По думите й България има ключово място на газовата карта за транзита на природен газ и по никакъв начин не трябва да допускаме страната ни да изчезва от тази карта в качеството си на транзитьор.

Предстои обявяването на обществена поръчка за реализацията на Газоразпределителния център /хъб/ в България, съобщи министър Петкова. Отпуснатото финансиране от Европейската комисия е в размер на 920 хиляди евро и е 50 процента от стойността на необходимото за реализацията на това проучване.
    "В рамките на това предпроектно проучване ние ще искаме да бъдат развити всички възможни варианти за доставка на природен газ през България от различни източници. В това число, за да бъдем в крак с последните проекти в региона, ние сме предложили в рамките на това предпроектно проучване да бъде изследвана възможността за доставка на природен газ с входна точка границата Турция - България и изходна - България - Сърбия, информира министърът.
    Основна цел на правителството е да запази България като основен фактор на газовата карта на Европа, подчерта Петкова.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg