EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предстои затваряне на "Брикел" през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предстои затваряне на "Брикел" през октомври

mail13:15 | 27.09.2010прегледи 1883 коментарикоментари 0


До края на октомври трябва да бъде затворен ТЕЦ Брикел заради неспазване на екологичните норми на ЕС, каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева на организирана от КТ Подкрепа кръгла маса по въпроси от енергетиката, съобщи БТА. Трябва да изберем или да плащаме огромни санкции, или да предприемем мерки за спазване на европейското законодателство, допълни тя и припомни, че още през 2003 г. е била приета програма за съответствие от Европейския съюз за привеждане в норми на редица сектори, най-вече - в енергетиката. Тя каза, че са проведени срещи с представители на всички ТЕЦ-ове в страната, които още не са изпълнили съответните екологични норми, и са изготвени графици, по които те трябва да ги изпълнят. „Уточнили сме приемливи условия, които ще удовлетворят исканията на ЕС, единствено с ТЕЦ Перник и „Брикел" това не бе постигнато", каза Манева. Както е известно четирите блока на ТЕЦ Перник, които не отговарят на нормите, вече са спрени, а до края на октомври трябва да преустанови работа и „Брикел", подчерта Манева. Според зам.-министъра Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол може да прецени дали има възможност и дали ще е изгодно да бъде „развалена" приватизацията на „Брикел", чийто собственик е Христо Ковачки.

От 2013 година няма да има безплатни квоти за въглероден диоксид и страната ни ще трябва да ги купува, появсни още Манева.
Пред журналисти Манева уточни, че сега цената на тон въглероден диоксид е около 15 евро на тон, а емисиите на въглероден диоксид, които България изхвърля, са 38 млн. тона. От 2013 г. тези емисии ще трябва да се заплащат, ако предприятията, основно в енергетиката, не бъдат приведени в екологичните норми на ЕС. Пазарът на квотите е международен, никой не може да каже отсега каква ще е цената на квотите въглероден диоксид през 2013 г. , а и с внедряването на модерни технологии нивото на отделяни квоти намалява значително, така че е трудно да бъде изчислено колко ще струва това на България, коментира Манева. 
В момента преговаряме с Европейската комисия и правим разчети да приведем в съответствие нашите предприятия, каза Евдокия Манева. Експерти правят разчет какво ще струва това на държавата и работодателите, защото по-добрият вариант е да направим енергетиката си екологична, отколкото да плащаме за квотите парникови газове, коментира заместник-министърът. Манева подчерта, че държавата би следвало да представи програмата, включително и от името на работодателите, за привеждане на производствата в съответните норми и да създаде механизми за прилагане на програмата от страна на предприятията, а не да се чака до 2013 г. Трябва да се изработи механизъм с гаранции, а не както се случи сега с програмата за съответствие от 2003 г., която не беше изпълнена, заяви Манева.
По прогноза за тази година българската промишленост ще изхвърли в атмосферата около 260 хил. тона серен диоксид, а според присъединителния договор с ЕС разрешеното количество за България е 179 700 тона годишно, информира експерт от МОСВ. Ние сме длъжни да спазваме правилата, а не да хитруваме, заяви Манева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg