EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Предсрочни избори в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предсрочни избори в Турция

mail11:30 | 25.08.2015прегледи 1368 коментарикоментари 0


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера нови парламентарни избори по-малко от три месеца след предишните, предадоха световните агенции. Два месеца преговори за съставяне на коалиция не доведоха до създаване на коалиционно правителство преди изтичането на крайния срок, припомня Ройтерс.
Решението е взето след консултации с председателя на парламента Исмет Йълмаз, съобщава ТАСС.
Източници от канцеларията на Ердоган съобщиха, че той ще се срещне с министър-председателя Ахмет Давутоглу днес в 11 часа сутринта (8 по Гринуич), предаде Ройтерс. Очаква се президентът да поиска от Давутоглу да състави временно правителство до изборите.
В изявлението на президентската канцелария не се съобщава за кога са планирани изборите, но по-рано Ердоган заяви, че те вероятно ще се състоят на 1 ноември, предаде Асошиейтед прес.
На изборите през юни Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби мнозинството си. Смята се, че президентът е подкрепял идеята за нови избори, за да даде възможност на управляващата партия да спечели ново мнозинство и да управлява сама. Някои критици обвиняват президента, че е саботирал коалиционните преговори, за да може ПСР да управлява сама, отбелязва ДПА. Проучванията на общественото мнение не са показали драматични промени в настроенията на гласоподавателите от миналите избори.
Временното правителство дава на ПСР възможност да запази властта си до изборите. Очаква се временният кабинет да се състои предимно от лоялни към партията министри, отбелязва Ройтерс.
Това е първият случай в историята на Турция, когато в страната ще се произведат избори, докато на власт е временно правителство, отбелязва ТАСС.
Турция е изправена пред рязко нарастване на насилието между силите за сигурност и кюрдските бунтовници и участва във водената от САЩ кампания срещу екстремистите от групата "Ислямска държава". Турската лира спадна до рекордно ниски равнища, припомня АП.


Тагове: избори, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg