EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предприятие за олио удвоява капацитета си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предприятие за олио удвоява капацитета си

mail19:02 | 02.07.2020прегледи 685 коментарикоментари 0


Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) предоставя 35 млн. евро заем за търговско финансиране на „Олива“ АД, водещият производител на растителни масла в България. Финансирането е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки, с водещ мениджър BNP Paribas Suisse SA.

Финансирането ще подпомогне нуждите на компанията от оборотен капитал за новия завод за преработка на слънчоглед и рапица във Варненска област. С новата мощност “Олива” удвоява производствения си капацитет и увеличава експортните си възможности. България е четвъртият най-голям износител на слънчогледово олио в света, а „Олива“ има значителен принос за това.

„Селскостопанският сектор е критично важен за икономическия растеж на България. Щастливи сме да помогнем на водещия български производител и износител на слънчогледово олио да разшири бизнеса си в Черноморския регион. Операцията оказва многостранно въздействие върху развитието на българската икономика чрез увеличаване на приходите от износ и данъци и подпомагане на заетостта в селските райони“, каза Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

„Този ​​синдикиран заем е стъпка към по-нататъшен растеж и развитие на „Олива“ АД. Той е не е само гаранция за финансова стабилност и гъвкавост, която осигуряваме чрез задоволяване на необходимия ни заем, но и доказателство за позицията на „Олива“ АД на пазарите в Черноморския регион и степента на доверие, което получаваме от ЧБТР и търговските банки от целия свят. Тази подкрепа ще ни помогне да затвърдим позицията си и да укрепим стратегическия си растеж“, каза Ангел Георгиев, изпълнителен директор на „Олива“ АД.

* * * * * * * * * * *

„Олива“ АД, част от Buildcom Group, е най-големият производител и търговец на слънчогледово олио в България. „Олива“ се присъедини към групата през 2001 г. и оттогава, органично се разраства, достига до водещата позиция на българския пазар на масла. Днес „Олива“ има стратегически разположени заводи, покриващи цяла Северна България, където се отглежда преобладаващата част от слънчогледовите семена. Групата генерира над 500 милиона евро годишен доход, като над 80% от него се генерира от износ.

 


Тагове: Олива, олио
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg