EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преднината на подкрепящите Brexit расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преднината на подкрепящите Brexit расте

mail09:32 | 13.06.2016прегледи 1015 коментарикоментари 0


Преднината на подкрепящите „Брекзит”, тоест излизане на Великобритания от ЕС, нараства спрямо предпочитащите страната им да остане в съюза. Това сочат резултатите от ново проучване на агенция „ORB”, поръчано от “Индипендънт”. Анкетата сред 2000 граждани на Острова показва, че 55% от тях искат Великобритания да напусне ЕС, докато 45% искат оставане. В данните се взима предвид и намерението на анкетираните да гласуват. Това е най-голямата преднина на привържениците на „брекзит” в рамките на проучванията на конкретната агенция. Когато започват преди 1 година, преднината от 10 пункта е в полза на искащите оставане. Референдумът относно принадлежността на Обединеното Кралство към ЕС ще се проведе на 23 юни. От определящо значение ще бъде избирателната активност. Според същото проучване 78% от привържениците на „брекзит” ще гласуват, докато същия дял сред лоялните на ЕС британци е 66%. Част от причините за сегашната картина се дължат на партийната активност. Опозиционната Лейбъристка партия към момента не успява да мобилизира достатъчно свои привърженици за приетата от нея кауза Великобритания да остане в Евросъюза. 56% от гласувалите за лейбъристите на последните парламентарни избори подкрепят оставане в ЕС, докато 44% са на противоположното мнение. Само 38% от консерваторите пък стоят зад премиера от тяхната партия Дейвид Камерън, който също иска оставане. Въпреки категорично по-големия брой на искащите „брекзит”, повечето от анкетираните смятат, че на самия референдум ще спечели ЕС-лагера. Освен това над 50% от анкетираните признават, че излизане на страната от съюза може да доведе до икономически проблеми, какъвто е основният аргумент на искащите оставане. В анкетата на ORB също е видима поколенческото различие във Великобритания. Докато 70% от хората на възраст между 18 и 24 години предпочитат страната да бъде част от ЕС, 64% от тези над 55 години ще гласуват за обратното. Освен това, делът от младите, която със сигурност ще гласува е 56%, докато при възрастните той е 80%. Най-голяма е подкрепата за оставане в ЕС сред анкетираните в Шотландия – 60%. Когато обаче се имат предвид намеренията да се гласува, всеки друг регион на Великобритания е по-скоро за „брекзит”. Дори в столицата Лондон, на която много хора гледат като на крепост на привържениците на ЕС, само 44% от анкетираните подкрепят оставане. В столицата е и най-ниската евентуална избирателна активност – 60%.

Коментари

Поредно предупреждение за негативни последици от евентуален "Брекзит" отправи британският премиер Дейвид Камерън. Пред неделния вестник "Обзървър" той заявява, че пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване могат да пострадат, ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз. Допитванията сочат, че възрастните хора са сред най-големите евроскептици, а са и най-активните, които имат намерение да гласуват на референдума. Камерън предупреди, че ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градския транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, в случай на "развод" с Евросъюза.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до разпадането му, предупреди външната министърка на Швеция Маргот Валстрьом, цитирана от ТАСС.

В интервю за британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си тя изрази мнение, че победата на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира "ефекта на доминото". Според нея ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство като британците, отбеляза Валстрьом.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че излизането на Великобритания от ЕС може да има разрушителни последствия, предаде Deutsche Welle.

„Брекзит“ може да стане началото на края не само за ЕС, но и за политическата цивилизация на Запада“, заяви Туск. Според него възможността за „Брекзит“ може да запали всички радикални антиевропейски сили вътре в ЕС. „Нещо повече – в деня на излизането на британците от ЕС нашите външни врагове ще отворят шампанско. Ние трябва да направим всичко за това, да им провалим вечеринката“, заяви политикът.

„Брекзит“ е опасен за Великобритания, защото никой не може да предскаже неговите последствия в дългосрочна перспектива“, заяви Туск. „Той може да окаже негативно влияние и на икономиката на самите европейски страни. За да се изгладят всички правови и дипломатически формалности ще са необходими дълг преговори, защото отношенията между Великобритания и ЕС ще се оформят отново“, отбелязва Туск.

Генералният секретар на правителството на Япония Йошихиде Суга заяви, че страната не би искала Великобритания да напуска Европейския съюз, предаде ТАСС.

„Този въпрос пряко засяга и японските интереси. Ние бихме желали Великобритания да остане в състава на ЕС“, подчерта Суга.

Референдумът за съдбата на Великобритания в ЕС ще се състои на 23 юни. Той ще бъде третият поред общонационален плебисцит в историята на страната. През 1975 ж. британците подкрепиха членството на страната си в Европейската икономическа общност, а през 2011 ж. проведоха общонационално гласуване по въпроса за изменянето на избирателната система във Великобритания.

 /БГНЕС, БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014