EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложения за борба с незаявения труд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложения за борба с незаявения труд

mail18:00 | 11.04.2014прегледи 1046 коментарикоментари 0


Брюксел, Кор. на БТА Николай Желязков
Европейската комисия предложи днес създаването на европейска платформа за подобряване на сътрудничеството на равнище ЕС за по-ефективно предотвратяване и възпиране на незаявения труд. Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу този труд - явление, нанасящо сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет, се посочва в съобщението. Еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор отбеляза, че незаявеният труд лишава работниците от закрила, излага на опасност тяхното здраве и безопасност, и влошава условията на работа. Тези необявени пред властите дейности подкопават лоялната конкуренция между предприятията и застрашават устойчивостта на държавните финанси и системите за социална сигурност, добави той.

Комисията е твърдо решена да подкрепи държавите от ЕС в противодействието срещу тази порочна практика, така че да защити работниците, да осигури равни условия на конкуренция между дружествата и да осигури приходите от данъци, посочи Андор. Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу незаявения труд, например инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни - например представители на работодателите и служителите на равнище ЕС. В предложението се предвижда членове на платформата да бъдат всички държави от ЕС, тъй като необявеният труд засяга всички тях и съвместното им участие е от основно значение за разрешаването на проблеми с трансграничен характер. Платформата ще запълни съществуваща празнота на равнище ЕС, тъй като досега необявеният труд се обсъждаше нередовно и некоординирано в различни съвети и работни групи. Тя ще даде възможност за по-ефективно сътрудничество между органите, които действат на място и всекидневно срещу необявения труд. ЕК уточнява, че незаявеният труд е всяка дейност, извършвана срещу заплащане, която е законна по своето естество, но не е обявена пред държавните власти. В това определение са отчетени различията в нормативните уредби на държавите от ЕС. Понятието бе включено в Европейската стратегия по заетостта и от 2001 година се разглежда в насоките за заетостта, предназначени за държавите от Общността. Според проучване на Евробарометър от 2013 година, всеки девети европеец (т.е. 11 на сто от всички) признава, че през предходната година е купил стоки или услуги, в които е вложен необявен труд, а четири процента от анкетираните признават, че
са извършвали необявен труд. В обявените през април 2012 година мерки в областта на заетостта се подчертава, че превръщането на неофициалния или необявен труд в законна трудова дейност може да допринесе за намаляване на безработицата. В средата на 2013 година ЕК предприе първия етап на консултации с представители на работодателите и служителите на равнище ЕС за възможните бъдещи мерки за засилване на сътрудничеството между националните правоприлагащи органи. Европейският парламент призова в своя резолюция от 14 януари 2014 година за по-тясно сътрудничество и укрепване на инспекторатите по труда в противодействието срещу незаявения труд.
Снимка: ЕП


Тагове: ЕК, труд, правила
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg