EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложение: Затвор за картелно споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение: Затвор за картелно споразумение

mail10:03 | 13.06.2016прегледи 927 коментарикоментари 0


Държавата разчита много на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за борбата срещу картелите. Нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпросът, но ще ги минимизира. Този призив отправи председателят на КЗК Петко Николов по време на Софийски форум на конкуренцията, организиран от Комисията.

Освен в Европа, наказателната отговорност за картел е практика и в САЩ, Канада, Япония, посочи още Николов и уточни, че у нас при доказването на картел, компаниите подлежат на финансови санкции.

Според председателя на КЗК, ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него. Затова Николов настоява да се направи промяна в Наказателния кодекс. По думите на председателя на КЗК, всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено.

В момента екипът на КЗК събира обобщава информация, която е иззета от веригите бензиностанции, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. След като приключи обработката, ще се премине към последния стадий - преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос. Николов поясни, че иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата.

Председателят на КЗК даде пример с германската комисия за защита на конкуренцията. Последното дело, с което тя е наложила глоби на хипермаркетите за картел е било образувано през 2010 г., а постановлението е произнесено през 2016 г.

„Делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство, за да бъде отразено в решението. За да тежи това решение то трябва да бъде обсъдено всяко доказателство", подчерта Николов. Според него няма съмнение, че картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията и в резултата на такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg