EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложение за €1,4 млрд.за бедствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение за €1,4 млрд.за бедствия

mail10:01 | 11.03.2020прегледи 11589 коментарикоментари 0


Депутатите в комисията гласуваха позицията си относно бъдещото финансиране на механизма на ЕС, който помага на страните членки при извънредни ситуации и бедствия. Той е бил активиран при земетресения, горски пожари и наводнения, а последно бе задействан при евакуирането на граждани на ЕС от региона на разпространение на коронавируса в Китай.

Комисията по околна среда подкрепи предложения от Европейската комисия размер на финансирането за механизма. Депутатите също така призоваха за внасяне на повече яснота как ще бъдат разпределени средствата между превантивни мерки, мерки за осигуряване на подготвеност и реагиране нa бедствия. Според тях гарантирането на подготвеност изисква значително по-голям размер от средства.

Механизъм за взаимопомощ

Механизмът за гражданска защита на ЕС е създаден през 2001 г. като система за сътрудничество и взаимопомощ между страните членки. Той е бил задействан повече от 330 пъти досега за реагиране на природни и предизвикани от човека бедствия в и извън ЕС ‒ например, горски пожари, наводнения, замърсяване на моретата, земетресения, урагани, промишлени инциденти и здравни кризи.

При появата на коронавируса механизмът бе използван за координирането и съфинансирането на спешни доставки на лекарства в Китай и на защитни материали в Италия. Той също така подпомогна репатрирането на европейски граждани от региона на Ухан, Китай, и от круизния кораб „Дайъмънд Принсес“, акостирал на пристанището в Йокохама, Япония.

Засилване на капацитета за отговор на кризи

Когато някоя страна в ЕС не може да се справи с възникнало бедствие, тя може да потърси помощ чрез механизма. Европейската комисия координира отговора и покрива поне 75% от транспортните и оперативните разходи.

През 2019 г. ЕС създаде нов европейски резерв от допълнителни ресурси (RescEU), за да може да оказва директна помощ, ако капацитетът на държавите членки не е достатъчен.

Депутатите в ЕП искат да заделят повече средства през 2021-2027 г. за осигуряване на подготвеност, за да може да бъде закупено оборудване и материали ‒ например, самолети за борба с пожари, специални помпи за отводняване, полеви болници и медицинско оборудване.

Следващи стъпки

Депутатите ще обсъдят и гласуват на пленарно заседание позицията си за програмата на ЕС за гражданска защита за 2021-2027 г. След това те ще започнат преговори със Съвета за окончателно споразумение.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg