EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложение за сертификат за форсмажор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение за сертификат за форсмажор

mail13:01 | 14.03.2024прегледи 335 коментарикоментари 0


Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в съответствие с международната практика и в качеството си на независима организация член на Международната верига на търговските палати, на МТК-Париж, Европалати-Брюксел и др. международни организации и институции, издава Сертификати за форсмажор по сключени търговски договори, чието изпълнение е възпрепятствано от "непреодолима сила" (форсмажор). Това съобщи БТПП в последния брой на онлайн бюлетина си "Инфобизнес".

Сертификатът за форсмажор е документ за освобождаване от отговорност за неизпълнение или забавено изпълнение на конкретен търговски договор, причинено от непреодолима сила - непредвидимо и/или непреодолимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключване на договора и възпрепятстващо изпълнението му в предвидения в договора срок –  природни бедствия (поройни дъждове, наводнения, снегонавявания, виелици, градушки, земетресения, свлачища и др.); блокади (на пътища, граници и др.); пожар; производствени аварии; войни; правителствени забрани; стачки и др.

Определение на понятието "непреодолима сила" се съдържа в чл. 306 на Търговския закон.

В гражданското право определение за непреодолима сила се съдържа в ЗЗД – "чл.81. Длъжникът не отговаря, ако невъзможността за изпълнението се дължи на причина, която не може да му се вмени във вина. Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнение на задължението, не го освобождава от отговорност".

Следователно, за да има "непреодолима сила" (форсмажор), трябва да са налице следните признаци: обстоятелства/събития, възникнали след сключване на конкретен договор, в срока за изпълнение на този договор – фиксират се точно периодите, през които са възникнали и действали тези обстоятелства, т.е. начало и край; тези обстоятелства са непредвидени или непредотвратими, от извънреден характер, както и да е налице причинна връзка между тях и обективната, продължаваща във времето невъзможност за изпълнение на договорното задължение, доказани със съответни документи; да не са свързани с липса на финансови средства.

За издаване на сертификат за форсмажор е необходимо подаване в БТПП на писмено Заявление в свободна форма, към което се прилагат следните документи:

- копие на сключения договор заверено за вярност с оригинала с подпис и печат на законния представител на търговеца с цел установяване на страните по договора, предмета и срокът за изпълнението му;

- за установяване на причинната връзка между възникналите форсмажорни събития и обективната невъзможност за изпълнение на договорното задължение следва приложат съответни доказателствени документи, издадени от независим орган/ организация/институция, доказващи по безспорен начин настъпилите форсмажорни обстоятелства - дата на възникването им, продължителност и край на форсмажорните обстоятелства. В зависимост от вида на форсмажорното събитие това може да са документи, издадени от метеорологична служба; правителствени органи; констативни протоколи за извършени огледи; застрахователни документи; заповеди; предписания; експертни становища и др.

- копие на уведомително писмо, изпратено до ответната страна по договора с информация за възникналото форсмажорно обстоятелство, възпрепятстващо изпълнението му в договорения срок

- декларация от законния представител на търговеца, с която се декларира размерът на изпълнението/неизпълнението на договора към момента на възникване на форсмажорното обстоятелство, изразено в процент, или по друг начин, в зависимост от спецификата на договора

Сертификатът за форсмажор, издаван от БТПП, по своя характер е доказателствен документ, удостоверяващ настъпили непредвидими - форсмажорни обстоятелства - с начало и край на тези обстоятелства, предизвикали затруднения от извънреден характер в срока на изпълнението на конкретен договор/споразумение и доказани със съответни документи, напомнят от Палатата.

Сертификатът за форсмажор не е документ за предоговаряне на договорни клаузи и/или за прекратяване на договорни отношения. Това се извършва на база предвидените условия, регламентирани в сключените договори или от съда по предвидения законов ред.

БТПП издава Сертификат за форсмажор основно за събития, които са се случили на територията на България, тъй като същите могат да бъдат проверени.

Ако затрудненията са свързани със събитие/я възникнали в чужбина, е необходимо да се представят доказателствени документи от независима институция в чужбина, обичайно това е Търговската палата, удостоверяващи възникналите непредвидени обстоятелства, периода на тяхната продължителност и др.

Чрез издадените сертификати за форсмажор Палатата ефективно помага на фирмите и им спестява заплащане на неустойки.

Сертификатите за форсмажор, издадени от БТПП, са международно признати и се приемат като доказателство и от международните арбитражни институции, поради стриктното спазване на унифицираните правила за издаването им, както и позициите на търговските палати по света и съществуващата обичайната практика.

Сертификатът за форсмажор се издава от БТПП на български или на чужд език, в зависимост от искането на клиента. Палатата предлага на българските търговци препоръчителна клауза за форсмажор, която да включват във външнотърговските си договори: https://www.bcci.bg/tradereg-FMsertif-prep-bg.html

Липсата на клауза за форсмажор в договора не е причина БТПП да откаже издаване на сертификат за форсмажор, при наличие на доказателства за такова събитие, отбелязват още от организацията.

В средата на март 2022 г. вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията тогава Корнелия Нинова обяви, че министерството ще внесе в Министерския съвет решение за обявяване на форсмажор. Решението дойде след среща с представители на Камарата на строителите в България в отговор на тяхното настояване за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037