EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Предложение за нова наредба за малките ферми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение за нова наредба за малките ферми

mail12:00 | 13.06.2014прегледи 1230 коментарикоментари 0


Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход е обнародвана в брой 46 на "Държавен вестник" (3 юни 2014).
Промените са плод на колективните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество: Фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, Министерството на земеделието и храните, Българската агенция за безопасност на храните. Използван е и швейцарският опит.
Това е втора промяна на наредбата. Работата по промените отне близо 18 месеца. Бяха преведени повече от 200 страници нормативни документи от Франция, Австрия и Швейцария, които послужиха като база за сравнение. Променени бяха още две съпътстващи наредби – Наредба 44 (за регистрация на животновъдни обекти), като беше разрешено в един животновъден обект да се отглеждат няколко вида животни. Променена беше и Наредба 4, като за малките стопанства (до 10 крави) беше направено изключение да не се изисква хладилна вана за съхранение на млякото.
Една от най-често отправяните критики към Наредба 26 е, че не е в интерес на малките ферми. Критиките са неоснователни, защото Наредба 26 е наредба за директна доставка на МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА суровини и храни. Наредба 26 НЕ Е наредба за МАЛКИТЕ ФЕРМИ. Това означава, че по тази наредба могат да се регистрират както малки, така и големи стопанства, като спазват ограниченията в количествата, които наредбата налага. Може би е по-добре да се започне работа по създаване на Наредба 27, която да е адресирана към най-малките ферми, казва Стоилко Апостолов от „Биоселена“.
Снимка: EconomyNews.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg