EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предлагат подмяна на горивата при семействата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предлагат подмяна на горивата при семействата

mail16:45 | 27.03.2017прегледи 930 коментарикоментари 0


За Земята – Приятели на Земята България и Грийнпийс България предлага разработване на схема за подмяна на горивната база и неефективното отопление в енергийно бедни домакинства. Предлагаме задвижване на такава програма като алтернатива на досегашните енергийни помощи. Необходимата инвестиция на домакинство е под 2000 лв.

Проблемът с чистотата на въздуха е остър в градска среда в почти цялата ни страна. В същото време в плановете на общините за чистота на въздуха на практика липсва добро разпознаване на проблема с битовото отопление като основен причинител на замърсяване на въздуха. Съответно няма и предвидени адекватни мерки, които да се фокусират върху справянето с този най-голям приносител за проблемите с нивата на фини прахови частици и други замърсители. Пренасочването на част от средствата за енергийни помощи за домакинствата към възможност те да преминат към чисто, пестеливо и по-екологично отопление на практика ще струва минимално финансово усилия според изчисленията на еколозите.

За разлика от енергийните помощи, които поддържат човешката мизерия година след година, тази мярка ще позволи намаляване и на бедността и на енергийната бедност. Хората ще бъдат доволни да си позволят повече удобство и чиста околна среда, при понижени енергийни разходи.

Програмата разчита на малки инсталации и технологии с локално риложение, каквито България произвежда или асемблира от години и в този смисъл е отлична възможност и за българската индустрия и бизнес като цяло.

Това е програма, която ще позволи на страната да се приближи крачка по-близо до това да избегне тежки наказателни процедури от ЕС, каквито се предвиждат заради неадекватното таргетиране на проблема с качеството на атмосферния въздух. С други думи имаме възможност да спестим средства и от глоби.

Не на последно място, програмата е перфектна и евтина възможност за постигане на цели свързани с енергийната ефективност и намаляване на емисиите на парникови газове на страната ни.

Независимо, че се намираме в края на сегашния отоплителен сезон, разработването и задвижването на програмата ще отнеме време, ако искаме тя да стартира и обхване сериозен брой домакинства още през отоплителния сезон 2017-2018г. Изразяваме искрената си надежда, че ще приемете мярката сериозно и ще ѝ отдадете нужното приоритизиране независимо от политическата ситуация на служебен кабинет и предстоящо ново правителство след изборите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg