EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предлагат защитна цена на хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предлагат защитна цена на хляба

mail19:32 | 25.09.2009прегледи 788 коментарикоментари 0


Хлебопроизводители предлагат да се въведе минимална защитна производствена цена на хляба, която за хляб от 700 грама не би трябвало да бъде по-малко от 80-90 стотинки. Това съобщи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Тя отбеляза, че това са разчети към днешна дата, като трябва да се имат предвид промените в цената на брашното.
Според нея въвеждането на цената ще извади "на светло" т. нар. "сив сектор" в бранша, който по думите й е 60 процента. Кукушева посочи, че "сивата икономика" се изразява в необявени продажби, суровини, които се движат без фактура, неплащане на осигуровки и данъци, както и че много от фирмите произвеждат тестени и сладкарски изделия, без да са регистрирани по Закона за храните.
Общо 460 000 тона брашно е изтъргувано за миналата година по документи, а за да се изхрани населението, е необходим един милион тона, заяви Кукушева.
Тя посочи за пример Гърция, където е въведена минимална защитна цена и съответно "сивият сектор" е само 2 процента. Там тази цена на хляб от 500 грама е 2.20 евро. С въвеждането на същата мярка и у нас ще можем да говорим за качество и безопасност на хляба, отбеляза Кукушева. Тя добави, че на някои места сега се предлага хляб за 0.35 лева.
Кукушева посочи, че от 1 ноември ще бъде въведена запазена марка за качеството на изделията и тя ще бъде отбелязана в етикетите на всички членове на федерацията. Така потребителите ще могат да разпознаят продукта, заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg