EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предколеден диалог за заблуда на тютюнопроизводители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предколеден диалог за заблуда на тютюнопроизводители

mail17:05 | 23.12.2009прегледи 1150 коментарикоментари 0


Държавата абдикира от задължението си да осигури разрешената помощ за тютюнопроизводителите, каза днес депутатът Корнелия Нинова. По думите й вчера премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов били излъгали тютюнопроизводителите.
Нинова посочи, че няма нужда да се иска разрешение от ЕК за изплащане на парични премии на тютюнопроизводителите за 2009, тъй като такова вече е дадено, предишното правителство  е получило разрешение тази държавна помощ да бъде допустима за периода 2007-2009 г., а помощите за 2009 трябва да бъдат изплатени от бюджета за 2010 и това не подлежи на санкции от ЕК.
Според нея протестите сега са защото в бюджета за 2010 са заложени 80 млн. лева за премии, и то под условие, ако тези пари ги има.

От своя страна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че от 2010 производителите  нямат право на премии по регламентите на ЕС. Министърът казва още, че премията за произведен и изкупен качествен тютюн, която се предоставя на тютюнопроизводителите по Закона за тютюна и тютюневите изделия е вид съществуващата държавна помощ, която е съобщена на ЕК по реда на анекс от Акта за присъединяването на България. Като такава тя се ползва от специален преходен период от 3 години до 2009 г., в които може да се предоставя по съществуващия преди присъединяването ред и в рамките на съществуващия към този момент бюджет. Помощта е обявена с годишен бюджет от максимум 116 млн. лева, който важи за бюджетна, а не за реколтна година.
По съществуващата преди присъединяването схема на практика с един годишен бюджет се плащат премии за предходната година за три сорта тютюн и премии за реколта за текущата година за един сорт тютюн.

Премиите за първата група се изплащат през пролетта (април-май), а премиите за втората група в края на годината (декември). Тези срокове са заложени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и те са били такива както преди присъединяването, така и през три годишния преходен период до тази година включително.

Средствата за последната разрешена бюджетна година 2009 в почти пълен размер бяха изплатени още през април-май тази година. С това бюджета за 2009 г. беше реално изчерпан.

Въз основа на съществуващата държавна помощ не е възможно да се изплатят премии за реколтна година 2009 с бюджет 2010. Този вид държавни помощи, които са заверени национални помощи към датата на присъединяването към ЕС, се различават от държавните помощи, които са минали процедура на одобрение от Европейската комисия. Затова те се тълкуват ограничително и тяхното изменение на практика не е възможно. Изменение на такава съществуваща държавна помощ би означавало нотификация пред ЕК на нова държавна помощ при пълно съобразяване с правилата на ЕС. Това рестриктивно тълкуване беше потвърждавано многократно от ЕК, като дори и в деня на протеста на тютюнопроизводителите от Генерална дирекция „Земеделие” потвърдиха това.

Като се има предвид това, за да бъде законосъобразно премирането на тютюнопроизводителите през 2010 г. за реколта 2009 е необходимо разрешение на Европейския съюз, тъй като премията на тютюнопроизводителите може да се даде само под формата на държавна помощ. Предвид извънредния характер на това искане по-удачно е да се потърси одобрение на Съвета на министрите на ЕС по земеделие. Българската страна ще проведе консултации по този въпрос с Европейската комисия. Алтернатива на държавната помощ са националните доплащания, които обаче също минават през предварително одобрение на ЕК и могат реално да се изплатят едва през есента, което не е удовлетворително за тютюнопроизводителите, особено на фона на сегашната финансова криза и застрашава новия сеитбен сезон през пролетта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156