EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предизборната измама с цената на газта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предизборната измама с цената на газта

mail17:50 | 02.11.2021прегледи 1120 коментарикоментари 0


КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 93.19 лв/мвтч. Това е намаление с 0.35 лв/мвтч спрямо действащата цена за октомври, която е 94.54 лв/мвтч., така каза в МС вицепремиерът Гълъб Донев. Намалението до 93.19 лв/мвтч е възможно поради постигната договореност между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ за предоставяне на допълнителни количества природен газ за ноември на значително по-ниска цена спрямо газовите борси в Европа, съобщи Николай Павлов, шеф на дружеството. Той изтъкна, че „Булгаргаз“ разполага с 15% повече гориво в газохранилището в Чирен спрямо същия период на миналата година. Така доставките за българските потребители са гарантирани. 

В началото на октомври общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД поиска поскъпване на синьото гориво до 124.76 лв/мвтч, а днес, взимайки предвид намалението на цената на горивото на европейските газови хъбове, актуализира предложението си с искане за цена от 119.87 лв/мвтч. Така през ноември цената, по която общественият доставчик ще продава на своите клиенти, е около два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

"Щеше да бъде добре, ако беше истина. Поевтиняването, за което говорят, не е вярно. Ако не беше изречено на червения килим - в Министерския съвет, и ако зад него не бяха застанали вицепремиерът Донев, председателят на КЕВР, нямаше да му обърнем внимание. Казва се една малка част от фактологията, а тя се украсява с една лъжа. Обявява се, че цената на природния газ се намаля с 1,35 лв. на мегават час", коментира председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов по Bulgaria ON AIR.

 

По думите му това е вярно, но се отнася за крайните снабдители и "Топлофикация".

 

"Същевременно се премълчава, че цената за индустриалния сектор се увеличава с 25,33 лв. на мегаватчас. Това не е проблем в решението на обществения доставчик да направи такава структура, тоест да предложи на битовите потребители по-ниска цена. Проблемът е, че не се изговаря за сметка на какво е. В официалното изявление, което беше направено в МС, обявиха, че това е било постигнато след продължителни преговори през март месец т.г. с "Газпром експорт". Ако не е тъжно, щеше да бъде смешно. Такива разговори да променят цена, без да има анекси, това не само, че не е вярно, но и подвежда обществото", допълни Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация подчерта, че когато съберем двете цени, имаме средно увеличение с 12 лв. на мегаватчас за страната.

"Това означава, че тези разговори, които водихме преди, от тях не само, че няма промяна, но и продължава да се увеличава цената на газа. Нищо не се прави, за да се коригира тази ценова формула. Настояваме да се проведат разговори със "Сокар" и с "Газпром експорт", настоя той. Павлов попита кой прави одит на "Булгаргаз" за това какви решения вземат и какъв е резултатът.

Какви са причините обаче България да не получава азерски газ, който в момента е на по-ниски цени, отколкото природния газ внос от Русия?

"Ние имаме договор с азерската страна. Миналата седмица излезе съобщение от "Булгартрансгаз", че има осигурен капацитет на входна точка от Гърция на 1, 2 млрд. От тях сме ползвали към 250 млн. Няма пречки газът да бъде приет в България. Има други причини.

Азерският газ е 5 пъти по-евтин от това, което получаваме", обясни Павлов.

И добави, че за "Топлофикация" ще има поевтиняване с 1,35 лв. Според него проблемът е, че не се говори да приемането на по-нормална цена.

Ето и какво написа бившият икономически министър Делян Добрев, публикуван в социалните мрежи:

По повод днешната голяма, объркана, предизборна новина за намаление на газа, се зарових в детайлите...

В интерес на истината!!!

Няма "допълнителни количества газ", особено пък "на ниска цена" заради зелени чорапи...

Притиснали са Иван Иванов (КЕВР) и той от безизходица дели цената на две.

За бизнеса >30+% от 01.11.

За определени облагодетелствани -2% от 01.11. (Обявяват по ТВ само намалението и то като -33% от някакво несъстояло се за тази група увеличение)!

Всичко е пълна измама!!!

Излъгаха в ефир и Гълъб Донев (дето уж ги е договорил) и Янев...

P.S. Може ли Гълъб Донев да ни разкаже повече за договарянето? По телефона ли стана, по мейл ли, с Путин ли или с

Медведев? Колко газ му дадоха и изцяло ли е без пари или има нещо и в натура?

 

Преди минути Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България разпространи до медиите открито писмо до премиера Стефан Янев и министрите на енергетиката и на икономиката, и до председателя на КЕВР. Повод за реакцията им е 27% увеличение на цената на природния газ „само за някои“ през ноември.  Припомняме, че по-рано днес експерти разкриха, че е лъжа съобщението на кабинета на Румен Радев, че газът се намалява. На практика той поскъпва, но за някои потребители по-малко, докато за бизнеса - много. 

От Конфедерацията протестират, че индустрията се товари с непосилни цени на природния газ. И при тази ситуация няма как в страната да бъдат привличани инвеститори. 
„Утре като няма индустрия, кой ще доплаща евтината електроенергия и евтиното парно за населението“, питат индустриалците. 
Според тях ситуацията с ценообразуването на природния газ е безпрецедентна. 

Вижте пълния текст на писмото:


О Т К Р И Т О П И С М О
Относно: 27% увеличение на цените на природния газ „само за някои“ през
ноември
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР,


Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници!? Как ще привличаме инвеститори? Като с административни актове застрелваме икономиката?! Утре като няма индустрия, кой ще „доплаща евтината електроенергия и евтиното парно за населението!?

Удачно е да попитаме: „Докога КЕВР ще се държи като поделение на социалното министерство?“

Регулаторът изпрати послание към икономиката. И то е:

„Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!“

Индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% повисока от утвърдената от КЕВР! Регулаторът многократно е заявявал, че той утвърждава, а не определя цената на природния газ. С други думи се предполага, че комисията следва да е гарант за справедливостта на цената, предложена от „Булгаргаз“ ЕАД. Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те
трябва да понесат по време на пандемия!

Настояваме „Булгаргаз“ ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена!

Настояваме КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение!

Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв./MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. „Намалението“ на цената се оказа „увеличение“ за индустрията с 27% спрямо октомври!

Същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами!

Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса – сега вече и чрез цените на природния газ! Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители.

Ситуацията е без прецедент в ценообразуването на природния газ у нас!

Настояваме за подаването на ново заявление от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и справедливо разпределяне на ползите от договореността между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“.

Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия.

Конфедерация на работодателите Българска федерация на индустриалните и индустриалците в България - КРИБ енергийни консуматори - БФИЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg