EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преди съкращенията в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преди съкращенията в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

mail13:07 | 28.03.2024прегледи 362 коментарикоментари 0


Започва картографирането на уменията на заетите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В социалното министерство се проведе среща на министъра в оставка Иванка Шалапатова, политическия ѝ кабинет и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов с изпълнителния директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Васил Щонов и представители на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда „Подкрепа“ (КТ „Подкрепа“).

Поводът за срещата беше обявеното на 22 март 2024 г. решение на ръководството на дружеството да съкрати около една трета от персонала – до 160 души. Съкращенията ще започнат в средата на май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения. В централата и корпоративния офис на дружеството работят общо 450 души, добавиха от МТСП. „Искам да уверя работниците в КонтурГлобал, че МТСП и териториалните структури на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да им осигурят максимално съдействие в адаптирането им към пазара на труда след напускането на централата. За нас е важно те да имат минимален престой извън заетост, да не губят мотивация и да са добре информирани за възможностите, които им се предлагат“, каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в присъствието и на директорите на бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград. Всички те имат готовност да започнат да работят с работниците, които предстои да бъдат освободени.

Изпълнителният директор на централата Васил Щонов покани представителите на синдикалните организации да започнат веднага картографирането на уменията на работещите, на които им предстои съкращение. „Приканвам ви към чувствителност към тези хора, много от които работят тук от 30 години. Нека улесним максимално процеса за тях. През следващите няколко седмици ще започнем идентифицирането на служителите, които да бъдат освободени първи според критериите, договорени със синдикатите. Разбрали сме се за изплащане на обезщетения в размер от шест до 10 месечни работни заплати. За нас е важно обаче да помогнем на освободените работници да изградят нови умения, а на тези, които ще останат в централата, да осигурим обучение, за да се включат в изграждането на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък“, отбеляза Щонов.

Освободените от КонтурГлобал работници ще имат възможност да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетение в размер на 60 процента от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, но не повече от 2250 лв. според новия максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Максимумът за получаване на обезщетението е една година при над 15 години осигурителен стаж, натрупан след 2001 г. В същото време лицата ще имат възможност да започнат курсове за квалификация и преквалификация, финансирани по Програма „Развитие на човешките ресурси“ на МТСП, за да могат да си намерят работа, включително и по новите проекти на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Очакванията на ръководството на централата са тя да заработи през втората половина на годината, уточняват от социалното министерство.

От МТСП посочват, че в следващите дни ще бъде сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“. Той ще се финансира по Програмата „Развитие на човешките ресурси“ и е насочен към идентифициране и картографиране на наличните умения и нагласите за развитие на заетите лица в ТЕЦ и въглищните мини, засегнати от енергийния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, добавят още от министерството.

Информацията, която ще бъде събрана чрез картографирането на уменията, ще послужи на работодателите в трите области, търсещи работна сила, на бъдещи инвеститори за реализиране на бизнес инвестиции, както и за разработване, планиране и предоставяне на подходящи мерки за кариерно развитие, за повишаване на квалификацията и за преквалификацията на засегнатите лица.

На ниво Министерски съвет е сформирана междуведомствена работна група с участието на всички ангажирани министерства – на енергетиката, икономиката, иновациите, регионалното развитие, околната среда и финансите, координирана от МТСП. Нейната цел е да създаде цялостен план за справедлив преход на лицата, засегнати от затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Срещата на междуведомствената работна група е планирана за втората седмица на април, допълват от социалното министерство.

БТА припомня, че на 21 февруари 2024 г. ТЕЦ „Марица изток" 3 излезе на свободния пазар, тъй като договорът за изкупуване на електроенергия с Националната електрическа компания изтече.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg