EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговори ЕС-САЩ след триумфа с Канада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговори ЕС-САЩ след триумфа с Канада

mail10:00 | 01.10.2014прегледи 806 коментарикоментари 0


Представителите на ЕС започаха седмия кръг от преговорите за свободна търговия със САЩ и вятърът духа в платната на техния кораб, предаде ДПА. В петък лидерите на ЕС и Канада официално подписаха в Отава  споразумение за свободна търговия, възприемано от европейските лидери като модел за аналогичните преговори между ЕС и САЩ. Това стана след преговори, продължили пет години. Текстът на документа от около 1600 страници бе публикуван на английски и френски, с което бе дадено начало на процеса на ратифицирането му въпреки резервите, изразени от някои от 28-те страни членки на ЕС.
Германският министър на икономиката Зигмар Габриел бе поискал предоговаряне на важна клауза от споразумението - "за защита на инвестициите", която според него е неприемлива от гледна точка на Германия. Този механизъм, който предвижда прибягване до международен арбитраж, би могъл да позволи на мултинационални компании да оспорват пред правосъдието политики на националните правителства, както стана със споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико. Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт обаче заяви в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "ако отново се отворят преговорите, това ще бъде смъртта на споразумението". "Споразумението е подкрепяно изцяло от всички членове на ЕС, включително Германия", каза в събота председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на пресконференция в Отава заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и канадския премиер Стивън Харпър. По думите му би било "много странно", ако Германия се изкуши да блокира ратификацията, понеже тя е страната от Европа, която ще извлече най-голяма полза предвид размера на нейната икономика и като най-големият износител. Започнали през юли 2013 година, преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ, се очакваше да приключат в края на 2014 или в началото на 2015 година. Според официални представители на ЕС обаче сега надеждите са да се стигне до споразумение в началото на 2016 година, няколко месеца преди президентските избори в САЩ. Договорът между ЕС и САЩ ще създаде най-голямата зона за свободна търговия и цели да стимулира икономическия растеж и създаването на работни места, отбелязва ДПА.
Основната цел на споразумението е да се премахнат митата и  други търговски бариери, но с обсъждането на подробностите по  споразумението, въпроси като съдебното регулиране на разногласия
между инвеститори и държави привличат все повече внимание.
В споразумението е залегнал механизъм за уреждане на разногласията между инвеститорите и държавата (ISDS). Той ще  позволи на специални съдилища да се произнасят по искове на  инвеститори от едната страна на Атлантика срещу правителство от  другата страна.
Потребителски организации се притесняват, че корпорациите  могат да злоупотребят с това положение в договора, за да  блокират нежелани разпоредби, приети в някоя от страните. При изслушването си в понеделник пред европарламента кандидатът за еврокомисар за търговията Сесилия Малстрьом повдигна въпроса.
Тя посочи, че не би изключила възможността тази клауза от  споразумението да бъде премахната, но се противопостави на  подобно премахване на подобна клауза в споразумението ЕС -  Канада, тъй като целият пакт рискува да "се разпадне".


Тагове: ЕС, Канада, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159