EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговори ГЕРБ&БСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговори ГЕРБ&БСП

mail06:20 | 14.10.2014прегледи 1963 коментарикоментари 1


Близо четири часа продължиха консултациите между представители на ГЕРБ и БСП. 

По 4 от основните приоритети, имаме основно съвпадение с БСП – евроатлантическа ориентация на България и спазване на ангажиментите по международните договори, поети от нашата страна, подобряване на бизнес средата и насърчаване, влизане в Европейски банков съюз, единен европейски енергиен съюз, възстановяване на доверието на ЕК към България. Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ след консултациите с БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„На базата на програмата ни за управление се фокусирахме върху няколко приоритета. Българският избирател, поставяйки на първо място ГЕРБ, давайки й мандат и отговорност за управление на държавата, считаме, че сме спечелили тази подкрепа с нашата програма”, заяви Стоянова и допълни, че 18-те приоритетни области, върху които са се фокусирали от ГЕРБ, са били подложени на сериозен дебат с партньорите им в тези консултации. „Освен нашите 18 основни приоритета, ние направихме анализ на 12-те червени разделителни линии, които БСП формулираха и многократно заявяваха, че няма да отстъпят”, заяви Стоянова.  По осем приоритети с БСП не стигнахме до съгласие, допълни тя. и допълни, че не са стигнали до съгласие по темите за КТБ и инфраструктурните проекти. „БСП подкрепя продължаване на проектите, но имаме различие в приоритетните проекти, които трябва да бъдат”, заяви Стоянова. За КТБ Стоянова посочи, че БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ. ГЕРБ настояват БНБ да назначи международен консултант, който на база данните и фактите в КТБ да предложи начини, по които КТБ да излезе от ситуацията.

Стоянова посочи, че имат и различия по сектор „Енергетика”, които се изразяват в цената на тока и АЕЦ „Белене”. „Цената на тока – следва да се определя на базата на икономически показатели и данни и ДКЕВР, който трябва да бъде избран с 2/3 от Народното събрание”, обяви Стоянов и добави, че едновременно с това е необходим пакет от мерки за подпомагане на енергийно бедните семейства.
Стоянова отчете и сериозните различия за сектор „Сигурност” по отношение на промените и структурите, дейностите и правомощията на ДАНС и ГДБОП както и, че от ГЕРБ настояват да има разделение в техните функции и да премине в МВР.
Различия има и в начина, по който да се осигури реформата в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа. „Отчитаме необходимостта да има социален елемент – българските граждани да бъдат подпомагани, за да могат да поемат тежестите на икономическата криза и състояние”, подчерта Менда Стоянова.
„Различията са повече. Това е нормално. Ние сме две партии от различните политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели са гласували за нашите приоритети и носейки отговорността за бъдещо управление, трябва да го осъществяваме на база нашата програма”, заключи Менда Стоянова.

Различията ни остават и преценяваме като трудно осъществима възможността да продължим разговорите напред, освен ако не получим от БСП отстъп от разделителните им червени линии. Това каза на брифинг Румяна Бъчварова от ГЕРБ. „Получихме разбиране от страна на представители на БСП да има стабилен парламент. Получихме разбиране за формулата за политически кабинет на споделената политическа отговорност. Това е нашето изискване към следващия кабинет“, заяви Бъчварова. По думите й, третото изискване е подписване на коалиционни споразумения с ясни разпределение на функциите, които всяка партия ще поеме. Бъчварова каза още, че трябва да се даде ясна оценка на кабинета „Орешарски“– какви са били грешките и пропуските им, за да осигурим по-добро развитие напред.Резултатите от дейността на правителството „Орешарски“ са връщане на България назад. Тези проблеми трябва да ги решим сега", каза още Бъчварова.

И от наша страна, и от страна на представителите на ГЕРБ позициите бяха заявени категорично, ясно и аргументирано. Това заяви на брифинга Янаки Стоилов от БСП. Той постави ударение, че 12-те червени линии не са разделителни и съдържат точки на съприкосновение, които отразяват реалните потребности на страната. „Заедно с това, предлагаме решения по най-важните и неотложни национални проблеми”, посочи Стоилов и обясни, че става дума за балансиране на енергийния сектор, но не чрез увеличаване цената на тока. За КТБ той коментира, че е минало много време и трябва максимално бързо да бъде представена картина за реалното състояние на банката и да бъдат посочени отговорните. Той изказа позицията на БСП за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите и поиска ново ръководство - не само нов управител, а да бъде променен Управителния съвет на банката, „защото всички носят отговорност не само за състоянието й”, подчерта Янаки Стоилов. По въпроса с актуализацията на бюджета, той изтъкна, че не приемат проекта, подготвен от служебното правителство, „което трупа разговори в размер на милиарди”.

В настоящата ситуация смятаме, че предложената формула от ГЕРБ на споделената отговорност е подходяща". Това каза Атанас Мерджанов след провелите се консултации за съставяне на ново правителство между ГЕРБ и БСП.

Преговорният екип на ГЕРБ започна консултации с представители на БСП днес в зала „Запад“ на Народно събрание от 10:00 часа, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Срещу дамското трио на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, БСП изпрати Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев, отбелязва БНР.

През следващите дни от ГЕРБ предвиждат провеждането на подобни разговори и с ДПС, Реформаторския блок, Патриотичен фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ.

Преговорите с парламентарно представените партии ще се проведат в седем последователни дни в поредност според получения резултат на изборите. Разговорите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. По време на срещите ще се води стенографски протокол. След края на всяка среща представителите на двете партии ще дават съвместни изявления пред представителите на медиите.
След преговорите, ГЕРБ ще проведе втори кръг консултации. От страна на ГЕРБ, в тях ще участват членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ под ръководството на председателя на партията Бойко Борсов.

Според ГЕРБ лансираната идея за правителство на малцинството няма да проработи, след като изборните резултати правят конфигурацията за солидна подкрепа в парламента невъзможна.
 


 
Коментари
 
Анонимен - 13-10-2014 г. 10:27:53

Единствено ББЦ може да предложи програма и стабилна парламентарна група.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127