EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата – 25 октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата – 25 октомври

mail08:49 | 25.10.2013прегледи 990 коментарикоментари 0


Между 50 и 90% от скиците на имотите в кадастралните карти и регистри на различните градове са с грешки или непълноти, което на практика ги прави негодни. Скиците са задължителни при изповядването на сделки с имоти. Те се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която пък ползва данните от кадастралната карта и кадастралните регистри, пише вестник Сега.

Прекрояването на Бюджет 2014 тръгна само ден след като проектът му беше качен на сайта на финансовото министерство. Ябълката на раздора се оказа текстът, който предвижда от 1 януари догодина Фонд "Земеделие" да стане част от Министерството на земеделието, т.е. второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, посочва по темата Труд.

"Кабинетът възнамерява да разпредели еднолично 2.6 млрд. лв. за 3 години", оповестява "Сега". Заделянето на крупни целеви резерви под едноличното управление на правителството ще бъде дългосрочна политика в мандата на кабинета "Орешарски". За 3 години управляващите възнамеряват да разпределят без санкция на парламента общо 2.6 млрд. лв. Парите публично се представят като заделени в целеви фондове, но реално структуриране на такива фондове не се предвижда, а средствата ще се изразходват по усмотрение на кабинета. За това предупредиха експерти по повод публикуваната средносрочна бюджетна прогноза до 2016 г. От коментарите на експертите и политиците става ясно, че централизираното харчене на пари през резерва на кабинета ще бъде основна критика към проектобюджета за 2014. В тази връзка Георги Ганев, икономист, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, член на Гражданския съвет на Рефоматорския блок, заявява позицията си пред изданието, с констатацията, че: "Бюджетът "Орешарски" хитрува в приходната част. Постъпленията в хазната ще пострадат от активирането на политико-клиентелските канали, а заявките за реформи са кухи."
Анализът на "Труд" продължава темата за бюджета, коментирайки че: "Бюджет 2014 е игра на растеж и държавност".
14 млрд. лв. са загубени за бюджетите на България от началото на прехода досега, защото са изтекли към офшорни зони, съобщава "24 часа". По този повод председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев представи вчера пред депутатите от комисията проект, популярен като Закон за офшорките, който бе приет на първо четене. С него се забранява на офшорните фирми да осъществяват дейност във важни сфери на икономиката, да участват в обществени поръчки, в приватизация, да искат концесии, лицензи за кредитни институции, застрахователна дейност, мобилен оператор, да издават вестници и др. Предвижда се и 35% данък върху сделки с компании, регистрирани в офшорни зони.

До края на 2014 година трябва да бъде разработен електронен регистър на болничните листове. За целта предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване. Предвижда се личният или болничният лекар да изпраща по интернет данните на пациента. За работодателите ще отпадне задължението всеки месец да ходят в НОИ и да представят документите на своите болни служители, посочва в публикация вестник Преса.

Здравните осигуровки да се обвържат с пенсиите, предвиждат мерки на Българската стопанска камара. Идеята е държавата да плаща на здравната каса 8% върху сумата, която един пенсионер получава, а не както сега - 4 на сто от минималната работна заплата. Предлага се още за децата и учениците държавата да поема 8% върху най-ниското възнаграждение, съобщава Монитор.

129 милиона лева от вземанията на "Булгаргаз" от "Топлофикация" - София вече са прехвърлени към Българския енергиен холдинг чрез цесия. Това е поредният случай, при който държавният холдинг е принуден да облекчава финансовите проблеми на закъсалите дружества в структурата си, като по този начин се превръща в кредитор. Така БЕХ вече е натрупал над 1 милиард лева вземания, съобщава по темата Капитал Дейли.

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земя е плода на политическо решение, а не на рационално и ще бъде намерен начин то да бъде преразгледано, цитира думите на премиера Пламен Орешарски в Брюксел вестник Дума. Изданието посочва, че разкаяние там се е чуло и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е съдействала за освобождаването на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. По непотвърдена информация щангистът, който бе обвинен в трафик на 9 килограма кокаин, е постигнал споразумение с бразилските съдебни власти със съдействието на Русеф, отбелязва Стандарт.

"Външното министерство е знаело от 7 месеца за освобождаването на Боевски", пише "Сега". Внезапното завръщане на бившия олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски предизвика смут поради липсата на яснота как се появява в България, при условие че излежаваше присъда от 9 години и 4 месеца за наркотрафик в Бразилия. Новината за кацането му в София бе съобщена от БНТ късно вечерта в сряда. Боевски бе задържан в Сао Пауло със 7.2 кг кокаин в багажа му през 2011 г. След няколкочасови неясноти вчера се разбра, че завръщането му се дължи на решение за експулсиране, тъй като бразилският закон позволява изгонването от страната дори на чужденци, които излежават присъди за наркотрафик. Решението е било публикувано в тамошния държавен вестник на 13 март, а още на 5 април външното министерство (МВнР) е било уведомено, стана ясно от съобщение на бразилското посолство у нас. Информирането е станало чрез нота на бразилското министерство на външните работи до нашето посолство.
"Труд" предлага: "Да стягаме и ние куфарите". Боевски си дойде от Бразилия с неизлежана присъда за куфари с кока и каза: "От 6 месеца се знае, че ме освобождават." Знаело се! От кого? Главният прокурор Цацаров бил изненадан. Министерството на правосъдието нямало представа. Външно чуло нещо, но не разбрало само Гълъбин ли ни пращат барзилците или де що видят наше наркомуле. Що се отнася до родните спецченгета и разузнавачите, те щяха да се сащисат по-малко, ако бяха уцелени в главите с щанга. Въпросът е ние какво да правим? Куфарите ли да стягаме?
"24 часа" пояснява - пристигането на Боевски е резултат на решение за експулсиране, подписано от бразилския министър на правосъдието Жозе Едуардо Кардозу, за което българското посолство е уведомено на 5 април. Тогава външен министър и премиер бе Марин Райков, който сега заяви, че не е бил информиран по случая "Боевски". Смущаващ остава фактът, че Боевски излиза от затвора преди да е окончателно осъден.
"Телеграф" обобщава: "Служебният премиер Марин Райков скри освобождаването на Гълъбин Боевски".

Източник: БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039