EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата – 17 септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата – 17 септември

mail08:46 | 17.09.2013прегледи 655 коментарикоментари 0


"Пуснаха Брендо под домашен арест". Под това заглавие на Труд следва уточнение: решението на Софийския градски съд не означава, че Евелин Банев ще бъде пуснат веднага от ареста - за това ще трябва да се произнесе апелативната инстанция, но 20-годишната присъда от съд в Италия за трафик на тонове кокаин няма да е пречка, твърдят източници на Труд. Според Софийския градски съд опасността Банев да се укрие е отминала, пише Монитор.

Около 300 милиона лева, дължими на производителите на възобновяема енергия, "не се връзват с опитите за постоянно намаление на цените на електроенергия", пише Капитал Daily. Сумата, изчислена от самите ВЕИ централи, се дължи от държавата, след като през юни 5-членен състав на Върховния административен съд определи като незаконна таксата за достъп до електропреносната мрежа, въведена преди година от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "В разрез със закона" ВАС назначи нови заседания по казуса за февруари догодина, а междувременно много от ВЕИ централите продължават да плащат спорната такса.

"В последните години бе построена една (АЕЦ) "Белене" от възобновяеми източници. Кой ги разреши?" Констатацията и въпросът са на ядрения експерт, бивш шеф в Международната агенция за атомна енергия Янко Янев. В интервю за 24 ЧАСА той предупреждава, че "може да останем без V блок на АЕЦ "Козлодуй" за две години" заради смяна на парогенератор.

"Преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 1/3 на годишна база", съобщава вестник Сега, цитирайки данни на Българска народна банка. Вложенията у нас се стопяват на 802 милиона евро за първите седем месеца от годината спрямо почти милиард и двеста милиона през същия период пред 2012. Данните показват, че прогнозираните чуждестранни инвестиции стават все по-трудно изпълними. "Тромави процедури разколебават сериозни фирми да вложат парите си у нас", твърди вестник Сега.

"БСП и ДПС онемяха за данъка върху лихвите", пише същият вестник. "Въпреки острите критики към ГЕРБ за въвеждането на налога през 2012 година двете партии сега заеха изчаквателна позиция по темата и се въздържат от коментари" след като премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще запази спорния данък, отбелязва изданието.

"Българите, които имат деца, да плащат по-ниски данъци от догодина, предвижда кабинетът", съобщава Труд. "Годишната данъчна основа за подоходното облагане на родителите ще се намалява в зависимост от броя на децата в семейството. Още не е уточнено каква ще е тя и дали ще е за всички или само за многодетните семейства", отбелязва изданието.

"Увеличението на минималната заплата няма да е от октомври, а от януари", съобщава 24 Часа. Според Стандарт обаче увеличението ще е догодина, но "не е ясно дали ... от 1 януари и дали ще стане 330 или 340 лева". Така двата вестника тълкуват вчерашните изявления по социалната тема на министър-председателя.

Водещата тема в Дума е, че "даваме за наука и технологии четиридесет пъти по-малко от средното в Евросъюза". "В края на 2011 страните от ЕС са инвестирали средно по 511 евро на глава от населението." По същото време "България е давала по 12,8 евро", пише "левият вестник", съпоставяйки данни на Еврокомисията и Националния статистически институт.

"Шест милиона лева ще отпусне държавата за спасяване на общинското здравеопазване" в отдалечените и труднодостъпните райони, пише Преса, цитирайки заместник-председателя на здравната комисия в парламента Емил Райнов. Броят на подпомаганите лечебници ще бъде уточнен до края на следващата седмица.
Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150