EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail12:10 | 30.12.2014прегледи 1515 коментарикоментари 0


София, 30 декември /БТА/

ЗА СЪДА, НЮТОН И КЛАСИЧЕСКАТА МЕХАНИКА

"Дума" цитира омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, който обяви, че "гнилите ябълки" са навсякъде в съдебната система, защото тези по върховете възпроизвеждат хората като себе си надолу по веригата. "Да очакваме системата сама да се изчисти е пълен абсурд. Политиците са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база", смята Пенчев, признавайки, че докато е бил председател на ВАС (Върховният административен съд), се е опитвал да ограничава поне видимостта на корупцията. "ВСС (Висш съдебен съвет) назначава съдиите, той ги уволнява, аз ли да събирам доказателства за подкупи. Опитах се да спра по етажите на сградата големите торби да не се носят чак толкова явно, опитах се да огранича нещата. Защото "Ти си пръв между равните". Има си инстанционен контрол. Главният прокурор, без от МВР или от ДАНС да му подадат сдъвкания материал кой кога е хванат, сниман, със свидетели и т.н., нищо не може да направи. Трябва да има воля", убеден е омбудсманът.

СПАСЕНИ

11 българи са спасени при евакуацията на горящия италиански ферибот "Норман Атлантик", информира "24 часа", цитирайки съобщение на Външно министерство. Загиналите в трагедията са 8 души, уточнява Си Ен Ен. Сред тях няма български граждани, потвърждава МВнР. Капитанът на ферибота е напуснал съоръжението последен. Спасителната операция е била изключително сложна, протичаща при силен вятър, бурно море и гъст дим от самия ферибот. Заради лошото време корабите, притекли се на помощ, не са можели да се приближат достатъчно. Хеликоптерите са вдигали с въжета хората от палубата цяла нощ, вземайки по двама души на курс.
Премиeрът Бойко Борисов направи коледен подарък на бащата на три деца Борис Найденов от ломското с. Ковачица. Това съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров, съобщава "24 часа". Бащата продава кръвта си, за да изхранва децата си и да си плати тока. Срещу това получавал по 50 лв., оригинална кока-кола и шоколади за децата. Найденов работи към "Напоителни системи" - в помпената станция на селото, и от месеци не е вземал заплата. Изпадналият в безизходица мъж получи като дар пари за ремонт на къщата си лично от премиера, който гостува в дома му. Сумата е внушителна, но остава в тайна, договорили са се двамата. "Няма място за отчаяние, нека заплатите ти останат за храна, а останалото, което ти давам, да е за ремонт на къщата. Ще направим всичко възможно дружеството да се стабилизира и да заживеете спокойно", уверил бащата Борисов.

ПОЛИТИКА

"Стандарт" предава категоричната позиция на премиер-министъра Бойко Борисов: "За Възродителния процес няма политическо опрощение, човешка забрава или юридическа давност. Колкото й да е късно, справедливост за него трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация", това написа Борисов вчера във Фейсбук.
Депутатите от ББЦ Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности, информира "Дума". Те обаче остават неразделна част от парламентарната група БДЦ, съобщават от пресцентъра на групата. Оттам уточняват, че тримата си тръгват от ББЦ доброволно. Първоначално бе обявено, че декларацията е подписана и от Георги Ковачев, но по-късно той обяви пред медиите, че се разграничава от действията на колегите си. Постъпката на тримата стана причина Контролният съвет на формацията да бъде свикан на извънредно заседание.
"Труд" обяснява - партията "България без цензура", чийто лидер е бившият журналист Николай Бареков, остава само с трима депутати в парламента - Светлин Танчев, Мартин Иванов и Георги Ковачев.
Да се построят още 131 км ограда на границата с Турция и 110 км пътища в пет общини. Да се назначат нови 700 гранични полицаи, които да заместят досегашните, командировани от вътрешността на страната. Да се осигурят горива, агрегати, нови автомобили... Това гласи накратко планът на вътрешния министър Веселин Вучков за справяне с бежанската вълна. За финансирането на целия проект са нужни около 97 млн. лв., конкретизира "Труд".
"Монитор" продължава темата със съобщението, че ръководителят на Гранична полиция Захарин Пенов е подал оставка заради тежката катастрофа в навечерието на Коледа, при която загина 34-годишният Асен Асенов. Служителят на МВР шофирал стар ЗИЛ, с който прибирал 14 свои колеги от българо-турската граница в района на село Горно Ябълково, където били командировани, за да пазят браздата. Возилото поднесло на пътя и се обърнало по таван в дере, залято с вода от проливните дъждове. "Захарин Пенов в събота подаде оставка по морални причини - заради това, което се случи на границата, но изказвам висока оценка за работата му", заяви вчера на брифинг вътрешният министър Веселин Вучков. Вестникът информира и за уволнението на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Решението е било взето неприсъствено вчера от министрите. Пред БГНЕС Чирпанлиев обясни, че не е бил информиран от правителството, че е освободен от заемания пост.

ЕНЕРГЕТИКА

"Токът поскъпва от юли, газът поевтинява от април", съобщава "Дума". Това предпразнично предупреждение отправи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Тя изтъкна, че от 1 януари няма да има увеличение на цената на тока. Това може да стане от април или най-вероятно от юли. "Повишаването на цената зависи от реформите в сектора. Ако нещата останат така, ще има увеличение, но не мога да кажа с колко. Моделът в момента не предполага раздвижване на сектора", аргументира прогнозата си г-жа Тодорова. По думите й, пробойните са две - една, която идва от подтиснати разходи и недостатъчно приходи, признати на НЕК, а от друга страна - проектите, които тя изпълнява, заяви Тодорова.

ПАРИ И БАНКИ

Лихвените проценти по депозитите продължават да се понижават до рекордно ниски стойности, цитира съобщение на Инвестор.бг. "Преса". Ставките се застопориха под 2,5%, като през ноември сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,46% и в евро при 2,29%. Това разкрива лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ), като от нея са изключени данните за Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз за извършване на банкова дейност бе отнет на 6 ноември. За изданието Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България, коментира законовите промени, даващи ни право да се осигуряваме в частни пенсионни фондове или в НОИ. "То е като от две злини да избереш едната. От една страна, няма гаранция, че зад частните фондове не се крие някой нов Мадофф или нова КТБ. От друга страна, как човек да има доверие на солидарната осигурителна система, при положение, че майка му след 40 години лекарска практика получава 190 лв. пенсия?"

ЯСНОТА

Петко Сертов умишлено дава ясни сигнали, че е жив и здрав, но не иска да се легитимира в полицейско управление. Това смятат гръцките власти, пише "24 часа". Според тамошното МВР Сертов е наясно, че го издирват и не се крие от тях. За пример дават регистрацията му в хотел "Нана" в атинския кв. "Лариса". По време на престоя си в хотела ексшефът на ДАНС изглеждал спокоен, вечерял е в таверната на хотела и през цялото време бил сам. Местните власти са го търсили на 22 декември, но според хора от хотела Сертов ги финтирал, като напуснал още на 21-и вечерта. Именно за това полицията смята, че с регистрацията си ексшефът на ДАНС просто им е показал, че е жив и здрав. Какво обаче прави в Гърция, не е много ясно. Все повече обаче се налагала тезата, че пътуването е свързано с лични причини.
Темата на "Труд" днес коментира направената от КАТ поръчка - без търг - за суперскъпи камери, всяка от които по 6000 лв. Преди почивката по Коледа Министерство на вътрешните работи е поискало от Гаранционния фонд да купи 120 камери и други средства, предназначени за пътните полицаи за 1,3 милиона лева. Експерти от КАТ директно са посочили от коя фирма да бъде купена техниката - "Сектрон" ООД. "Става дума за 120 автомобила с камери за видеозаснемане за сума до 700 000 лева. Останалите пари - до 1,3 млн. лв. са за други технически средства и инвестиционни дейности", обясни пред "Труд" генералният секретар на Гаранционния фонд Николай Сотиров.

ЗАПЛАХА

"Хакери крадат самоличност през телефона", обяснява "Новинар". Не само личните данни от телефона могат да бъдат откраднати, но дори и пръстовите отпечатъци на хората, които го използват, без мобилното устройство дори да попада в ръцете на някой недоброжелател. Така пръстовите отпечатъци на германския военен министър Урсула фон дер Лайен се озоваха в ръцете на хакерите, като те дори бяха използвани за демонстрация на новия метод.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg