EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail11:15 | 25.03.2014прегледи 960 коментарикоментари 0


България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Около тази позиция се обединиха вчера членовете на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/. Под заглавие "Не" на референдума в Крим" "Труд" подчертава: Над 4 часа бяха необходими на властта, за да излезе с общо становище по кризата в Украйна. Очаквано - без "Атака".
В отговор на въпрос за "Монитор" Петър Кънев, зам.-председател на бюджетната комисия в НС, отбелязва: "Случващото се в Украйна вече има последствия за нас, защото от три години имаме почти двоен ръст на украински туристи, а сега няма да е така. Също така част от руските туристи идваха с колите си, минавайки през Украйна. Сега това няма как да стане. И не на последно място - вече е затруднен транспортният коридор София-Москва, предвид преминаването на няколко граници и ситуацията в Украйна. Всичко това е притеснително. Мисля си обаче, че позицията, която зае премиерът Пламен Орешарски, е напълно логична. И не трябва да бягаме пред вятъра и да бързаме с всякакви санкции. Колкото и да е странно, няколко дни преди заседанието в Брюксел излязоха две интересни новини. Едната е, че Италия обяви,че няма да налага ограничения за руски туристи, независимо от решенията на Брюксел. Втората - Гърция заяви, че ще издава визи с намаление на руски туристи. Всяка държава си има свои интереси и си ги защитава. Проблемът за отношенията Русия-Украйна аз го виждам основно в сферата на нашите интереси. Ние сме част от Брюксел, длъжни сме да съобразяваме с техните решения, но във всяка една ситуация могат да се извлекат и ползи. Има една стара поговорка, че когато губим, не знаем какво печелим и когато печелим, не знаем какво губим."
Пред "Сега" социологът Живко Георгиев коментира по повод ситуацията в Украйна и предстоящите евроизбори: "У нас пикът на национализма беше преди няколко години. В момента не се наблюдава националистическа вълна. Но събитията в Украйна през последния месец могат да изиграят лоша шега на ненационалистическите партии. По съвсем друга логика. БСП може би ще има проблеми на тези избори с доста неясната си позиция по руско-кримско-украинския казус. Елитът на БСП много добре знае, че едно от нещата, които сплотяват иначе разнородния й електорат, е русофилството. Партията със сигурност ще констатира в деня на изборите, че е позагубила част от избирателите си с поведението си. Не че ще отидат към "Атака", но може би ще преценят, че няма за какво да гласуват. Така е, когато си отдал суверенитет и нямаш ясна визия за националните интереси, си принуден да се гърчиш. Което няма как да вдъхнови твоя електорат."
"Евролисти - за шарани, шараните - за риба", анализира за "Труд" Армин Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар. По думите му листите са пълни със стари лица. "Станишев щял да води листата на БСП, но нямало да влиза в Европарламента. С това давал знак на левицата в Европа. Надолу - нищо ново: Илияна Йотова, Евгени Кирилов и заслужен отпуск за Георги ПиринскиЕ При тези уникални преплитания и най-зрелищният почитател на европейските избори би се объркал и вероятно би предпочел той " да отиде за риба", вместо него да го смятат за такава", се посочва в коментара на Бабикян.
Съставът на ЦИК може да бъде увеличен с 1 до 3-ма души. Такава спешна промяна на току-що приетия нов Изборен кодекс са обсъдили от БСП и ДПС вчера, пише под глава "24 часа" /новината е водеща и за "Дума"/. Идеята възникнала на среща между лидерети на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан президента преди заседанието на КСНС, пише изданието.
Според челото на "Сега" от началото на годината са се увеличили драстично полетите на руски разузнавателни самолети в близост до българското Черноморско крайбрежие. Това е причината все по-често българските МиГ-29, които изпълняват задачи по Air policing, да излизат по нареждане на НАТО. Между два и десет пъти на седмица се е налагало на изтребителите да излитат от авиобаза "Граф Игнатиево", за да наблюдават руските машини и да им пречат да не навлязат в българското въздушно пространство. Руските самолети досега не са нарушили българското въздушно пространство, но летят до границата му.

Компания от кръга на Путин пое "Южен поток" в България. Едно от най-пазените в тайна имена в страната - това на строителя на българската отсечка на газопровода вече е напълно публично, съобщава на първа страница "Капитал Daily". Въпреки опитите на правителството да не се разкриват кандидатите в конкурса за проекта с прогнозна стойност 3.5 млрд. евро и победителят, името му беше
потвърдено и от източници на Reuters. Процедурата е спечелена от консорциум начело с руската "Стройтрансгаз", в който участва обединение от пет български строителни компании. Обединението е "Газпроект юг" и в него са "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг". Изборът идва в момент, когато изпълнителният директор на италианската компания Eni - един от ключовите акционери в проекта, заяви, че бъдещето му е мъгляво и вероятно проектът няма да се реализира скоро, уточнява изданието.

"Парно и вода - без лихви за прогнозни сметки", е водещото заглавие за "Труд". Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на aбoнатите. Първа това стори "Топлофикация София". От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихвите върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка. Съвсем скоро и "Софийска вода" ще бъде принудена да последва примера й.

Най-вероятно през декември ще започнат пътническите превози с влакове по Дунав мост 2. А товарни композиции ще се движат по съоръжението през май, съобщава пред "Труд" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. По думите му през декември ще влезе в сила новият редовен график за движение на влаковете, но при добро желание от двете страни пътническите превози може да стартират и по-рано.

С всеки трети проект за селски туризъм, кандидатстващ за субсидия по Програмата за развитие на селските райони, е за купуване на коли. Това става ясно от отговор на "Държавен фонд "Земеделие" до "Труд". "На обработка подлежат около 600 проекта. Около 200 от тях предвиждат купуването на превозно средство", се посочва в разясненията на отговора.

Обявените за международно издирване дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов се крият в Румъния, анонсира под глава "Телеграф". Този оперативен сигнал получили българските служби за сигурност преди седмица. Според подадената информация "братята" старателно се криели в румънската част на Карпатите.

Източник: БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963