EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail10:45 | 20.01.2014прегледи 908 коментарикоментари 0


"Дума" цитира думите на лидера на социалистите Сергей Станишев, казани по време на националното съвещание на партията в Пловдив: "Последните събития ще мобилизират БСП. Всеки, който работи за Ивайло Калфин, е в тежко уставно нарушение". Станишев призна, че е направил всичко възможно да разубеди Калфин за решението му. Той обясни, че не вижда никакви принципни различия в позициите на АБВ и заради това не приема тезата, че спорът бил на идейна основа. Нито един от общинските и областните председатели, които присъстваха на срещата, не се изказа в подкрепа на АБВ.
На страниците на "Труд" темата е продължена със заглавието: "Станишев ще изрови земята за победа на евровота". "Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат, за мен това никога не е било цел, но земята ще изровя, за да получа доверието на хората на тези избори и да ги спечелим." Като президент на ПЕС Станишев планира успех на европейската левица през май.
Пред "Стандарт" министърът на отбраната Ангел Найденов споделя позицията си, че социалистите, които работят срещу партията, сами се поставят вън от нея. "Не е въпросът в опитите да се съживява АБВ. Даже не е толкова голяма тревогата, че има дискусии, генериране на идеи и в тази инициатива участват членове на БСП. Никой чак толкова не се интерсува от факта, че проектът АБВ се рестартира. Ясно е, че там интересът е свързан със знаковите за БСП лица и с намерението им да регистрират паралелна листа."
В друго свое интервю днес - за "Преса" - военният министър обещава, че: "Кльонът на границата с Турция ще е готов за два месеца. В момента в армията има 2681 вакантни длъжности за военнослужещи. Картотекираните без жилища наши служители са 6000, а ние разполагаме с около 3000 жилища и повечето от тях не са в добро състояние. На тези, които живеят на свободен наем, се изплащат компенсации", описва част от проблемите на военните министър Найденов.
"Новинар" съобщава: "Името на партията на Бареков ще е "България без цензура". Това обяви Николай Бареков по време на среща на софийската структура на движението, която се проведе в Зала 6 на НДК. Форумът се състоя само една седмица преди учредителния конгрес, който ще се се проведе на 25 януари от 12.00 часа в зала 1 на НДК. На него присъстваха и част от лицата на "България без цензура" Калина Крумова, Даниела Колева, Рада Коджабашева, Десислава Балабанова, Ангел Славчев, Васил Василев и Красимир Манов.

"Главният секретар на МВР призна, че има криза с битовата престъпност", пише "Сега". Близо половин година след като прокуратурата разкритикува остро МВР, че не успява да разкрие 2/3 от кражбите, главният секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров потвърди проблемите, обвързани с битовата престъпност. Той повтори изводите на държавното обвинение, но с уговорката, че става дума за периода 2009-2012 г. Лазаров заяви, че през изминалата година МВР е постигнало минимален успех и се отчита намаление на общия брой престъпления с 1.5%. "Това не е похвала, имаме проблем", коментира той.

Темата на "24 часа" днес коментира "Масовта смяна на турските имена с български", която се извършва в Родопите заради гурбет, работа в големите градове и учене във ВУЗ.
Така местните ходжи загубиха десетилетната битка какви имена да носят местните. Почти никой вече не се връзва на заканите, че няма да бъде погребан, ако е мюсюлманин, но с българско име.
Интервюто на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова за "24 часа" прави обзор на усилията на министерството да установи практика за отчитане на имигрантските потоци на напускащите родината ни наши сънародници. "Министерството на труда и социалната политика не води статистика на българите, които емигрират, нито на тяхната квалификация. Но факт е, че българите, които са искали да да емигрират, вече са го направили. В момента се наблюдава интерес към университетите в чужбина, но емигрантската вълна не се случи. Не се оправдаха очакванията на част от европейските правителства, които буквално стояха по изходите на своите летища и очакваха да посрещнат стотици хиляди българи."

"Лондон търси български медицински сестри и санитари", съобщава "Труд". Въпреки кампанията срещу българските имигранти по повод пълното отваряне на трудовия пазар във Великобритания възможностите за работа на Албиона не намаляват. Базирана в Пловдив агенция за набиране на кадри за чужбина в момента търси 200 медицински сестри и санитари за Острова. Одобрените кандидати ще бъдат наети в болници или в домове за възрастни с постоянен договор на пълно работно време. Годишната заплата е 17 000-18 000 британски паунда (около 42 000 лева). Сумата е с около 50% по-висока от минималното заплащане във Великобритания, но е значително под средното възнаграждение.
"Капитал Daily" предупреждава, че България е на път да влезе в наказателна процедура заради току-що гласуваните от парламента поправки в Закона за лекарствата. С тях държавата започва да контролира и разрешава по свое усмотрение паралелната търговия с лекарства, както се нарича износът на по-евтини медикаменти от България за други страни в ЕС, където те се продават много по-скъпо. Оказва се, че правителството не е уведомило Европейската комисия за готвените рестриктивни текстове, които налагат разрешителен режим и не съществуват в останалите страни членки. Освен това ЕК е получила жалба от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), в която членуват най-големите фирми в бранша, по текстовете още през октомври, когато те бяха внесени на първо четене. Тогава в България гостува делегация с експерти от Брюксел и двете европейски организации на търговците на едро с лекарства и на паралелните търговци. Въпреки предупрежденията, че и към трите държави, въвеждали досега подобни режими, има дела за нарушаване на правото на свободно движение на стоки, здравната комисия прие текстовете.
До 75 хил. евро може да достигне размерът на помощта за младите фермери през следващия програмен период, съобщава "Монитор". В земеделското министерство се работи върху варианта парите за земеделците до 40 години да бъдат увеличени. В момента те получават 25 хил. евро за пет години, но средствата не са достатъчни, за да се създаде и развие работещо малко стопанство, стана ясно вчера от министър Димитър Греков. Той участва в Глобалния форум за храни и земеделие 2014, който се проведе в Берлин по време на изложението "Зелена седмица". Греков е препоръчал на екипа от аграрното министерство, подготвящ мерките за следващия програмен период 2014-2020 г., да предвидят по-голяма сума и по-дълъг период за реализация и изплащане на проектите. Обсъждат се три варианта за таван на средствата за младите фермери - 35 хил. евро, 50 хил. евро и 75 хил. евро. Върху подобен сценарий работят и румънците, с които през миналата седмица се срещаха двамата зам.-министри на земеделието - Гечев и Абазов./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165