EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата - 8 октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата - 8 октомври

mail09:15 | 08.10.2013прегледи 707 коментарикоментари 0


Таванът на пенсиите няма да падне и през 2014 г., но Министерството на финансите предлага той да се увеличи до 840 лв., пише Труд. По-високият таван ще важи и за старите, и за новите пенсии. Идеята на финансовото министерство е максималният осигурителен доход да се увеличи от 2200 на 2400 лв. Друго предложение е детските добавки да се вдигнат от 35 на 40 лв. на месец.

Правителството трябва да намери 5 млрд. лв. на заем за 15 месеца, твърди икономистът Георги Ангелов в анализ за вестник Сега. Сумата е твърде сериозна за мащабите на България, а търсенето й се затруднява от несигурната политическа и икономическа среда, посочва изданието.

Заемите, отпуснати от Българския енергиен холдинг на компании в структурата му, са нараснали над 4 пъти, до над 1 млрд лв, от началото на годината, пише Капитал Дейли. Това е поредният сигнал за продължаващото влошаване на финансовите резултати на държавните дружества под шапката на холдинга, заключава вестникът.

Животновъдите ще получат 49 млн лв субсидии на 16 октомври, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков пред националното радио, пишат Земя и Дума. Фермерите обаче няма да получат по-рано средствата, предвидени за 2014 г., посочва министърът.

Прокуратурата обвини трима бивши шефове на "Напоителни системи" за съзнателно сключване на неизгодна сделка, отбелязва Дума. Тримата са задържани за 72 ч. Те са обвинени в незаконна продажба на скрап на цена, по-ниска от средната пазарна. Преса публикува собствено разследване по случая и съобщава, че в дружеството има схема за нарушения, създадена с участието на обръчи от фирми по времето на ГЕРБ.

В столичния квартал "Овча купел" си въведоха вечерен час, отбелязва "Стандарт". След 19 ч. никой не смее да обикаля квартала заради страх от бежанците, които излизат на големи групи и обикалят района по тъмно, въпреки че бежанският център затваря в 22 ч., уточнява вестникът. Бежанци наемат таксита, за да избягат към Сърбия, е разказал пред Новинар столичен таксиметров шофьор. По думите му, половината от бегълците, пристигнали у нас, са дошли с цел да заминат за друга държава.

След като МВР поиска съдействие, електронните медии ще пускат през 15 минути снимки на отвлечени деца, отбелязва 24 часа. Това ще стане възможно след Нова година, когато ще заработи системата за ранно оповестяване на изчезнали или отвлечени деца.

Генетично сме най-близо до италианците и гърците, а с руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни, сочат данните от тригодишно изследване, разкрити в интервю за Монитор от директора на Института по микробиология към БАН Ангел Гълъбов. Изследването категорично оборва и теорията, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи.

Шефът на Българското национално радио е недоволен от стари договори, пишат 24 часа, Преса и Монитор по повод отчитането на първите 100 дни от управлението на новия генерален директор Радослав Янкулов. Кадрови и програмни метаморфози предстоят в радио София и най-младото отроче в семейството на БНР, "Бинар", посочи Янкулов.
 

Снимка: Интернет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg