EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата - 27 ноември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата - 27 ноември

mail08:45 | 27.11.2013прегледи 695 коментарикоментари 0


Уестингхаус в момента има най-модерното ядрено оборудване, което съществува в света и най-безопасното, В това се убеди лично и господин Генов - изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй. Надали има човек, който по-добре разбира от него в тази област. Най-модерният реактор трябва да бъде изграден на българска територия, защото това ще бъде в полза на българската икономика. Питат защо без конкурс - защото няма друг реактор от поколение 3+. Това коментира в интервю за Труд по повод строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй енергийният министър Драгомир Стойнев.

Не смятам, че един ядрен блок може да влоши отношенията ни с Русия, заявява в разговор за Преса външният министър Кристиан Вигенин. Отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, проблемът с бежанците, протестите, външнополитическите цели за догодина са част от другите въпроси в него.

Условията за пенсионерите няма да се променят за най-масовата категория труд. Това гласува окончателно парламентът със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Пенсиите отново ще се индексират по швейцарското правило, но таванът им остава до 2018 година, пише Сега.

Срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство пада от 24 на 18 месеца от 1 януари. Така месечно майките ще вземат с 12 лева повече. За целта ще са необходими около 3 милиона лева, отбелязва Дума.

През следващия програмен период 2014-2020 година цената на водата ще се увеличава средно с 30-40% за цялата страна, посочва Монитор. Според заместник- министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев от 2014 до 2023 година ще трябва да бъдат инвестирани над 12 милиарда лева за развитие на водния сектор.

Държавните предприятия са 249, генерират 10% от БВП и заради важността им Даниела Бобева затвърди намерението си да пише специален закон за управлението им, отбелязва Капитал Дейли. Според представител на правителството по-значима приватизация не може да се очаква.

Министерството на вътрешните работи прибира по 43 левa от всяка новорегистрирана кола у нас. Номерата се изработват от дъщерната фирма на министерството "БМВ" ЕООД. По договор между МВР и фирмата цената на двете тaбели е 27 като допълнително в нея влизат още 5 лева за секретен нит, който се пробива през задния номер. За крайния клиент обаче цената е 75 лева. Разликата отива в бюджета на фирмата, а печалбата се връща счетоводно в министерството под формата на дарения, съобщава Труд.

Съвсем скоро бъдещите лекари може да следват без пари. Просветното министерство обмисля варианти с пари от Европа да бъдат покрити таксите на младежите, които учат в приоритетни за държавата специалности. Става дума за педагогика, медицина, компютри и някои от инженерните специалности, информира Стандарт.

24 Часа публикува обширен репортаж за това какво се случва с клошарите в София след първия сняг. Доскоро любими на бездомниците централни места, тези дни са почти безлюдни, но не само заради снеговалежа. Покрай засилената охрана на протестите и вниманието към бежанците, центърът на столицата е станал труднодостъпен за нощувки, пише вестникът. /Даниела Савова, БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg