EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Преглед на българския печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на българския печат

mail08:40 | 15.07.2014прегледи 790 коментарикоментари 0


Водеща темата във всички вестници са вчерашните консултации при президента за финансовото състояние на държавата. България ще поиска надзор от Брюксел върху банките ни. За това се договориха политическите сили на срещата по повод ситуацията с КТБ, съобщава от първа страница вестник Стандарт. Има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, като това е първата стъпка към присъединяването към Европейския банков съюз, обяви Плевнелиев. По отношение на КТБ ще бъде направен международен одит, а и БНБ ще поиска становище от европейския банков надзор дали се е справила ефективно със ситуацията.

Темата е водеща и за вестик Труд. Изданието извежда като акцент, че само суми до 100 хиляди евро на вложителиоте в КТБ са гарантирани по закон. Вариантът да се приеме специален закон за КТБ бе отхвърлен. Правителството и БНБ, обаче ще продължат да обсъждат варианти.

Вестник Преса коментира, че след четиричасова седянка при президента Росен Плевнелиев политици, магистрати и банкери не решиха нищо по горещата тема на деня - депозитите на граждани и фирми в КТБ. Вместо за влогове, политиците си говорили за държавния бюджет. И решили да увеличат дефицита до 3% от Брутния вътрешен продукт, което означава още близо милиард лева разходи от хазната до края на годината, допълва изданието.

ГЕРБ може да се съгласи с приемането на специален закон за КТБ, който да гарантира депозитите и над 100 хиляди евро, обяви лидерът на партията Бойко Борисов, цитиран от вестник 24 часа. Това, обаче можело да стане само ако отпадне банковата тайна за едрите вложители на трезора - трябва да стане ясно кои са хората с тези депозити, как са натрупали парите и дали са платили данъците си за тях. Изданието допълва също, че при сегашната ситуация, КТБ и "Креди Агрикол" няма да отворят на 21 юли.

Над 100 дружества, свързани с офшорни компании, са разкрили кой е действителният им собственик, съобщава Капитал Дейли. Данните са от Агенцията по вписванията, след като на 1 юли изтече гратисният срок, даден им след последните промени в Закона за офшорките. Сред дружествата има такива от сектора на имотите, строителството, търговията, медиите, добивната промишленост, банковата сфера, застраховането.

Държавата може да отпусне допълнително 225 милиона лева на Здравната каса, акцентира Дума. Държавата отпуска допълнителните средства за покриване на дефицита в бюджета на Касата. От Надзорния съвет обаче, настояват актуализацията на бюджета за тази година да е с 328 милиона лева.

ДАНС ще събира данни за всички пътници на летищата, пише Сега и уточнява, че ще се записват трите имена, мястото на излитане и кацане, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място. Това са данните, които Държавната агенция "Национална сигурност" вече ще може да събира за всички кацащи и излитащи от България. Данните ще постъпват в новия антитерористичен център към ДАНС, който бе създаден с постановление на правителството миналата сряда.БНР


 


Тагове: печат, теми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083