EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Празнична програма за 24 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празнична програма за 24 май

mail10:48 | 24.05.2022прегледи 1025 коментарикоментари 0


На 24 май София отбелязва 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“ с най-масовото му изпълнение

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София отбелязва тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

„Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път!“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош и покани всички на празника.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11:00 часа, организирана традиционно от Столична община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“. 

Достъпът до паметника на Светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци. Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10:30 часа и ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. започва церемонията.

Тази година ще честваме 24 май пред реставрирания паметник на Светите братя Кирил и Методий. Издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го реставрира за първи път преди дни. Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие. „Сдружение на фамилния бизнес – България“ финансира и осъществи проекта.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт – спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с ВХОД СВОБОДЕН ще работят Софийската градска художствена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден. За втора поредна година Storytel и Столична община съживяват любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов: "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11:00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“. Девет години по-късно – през 1901 г. – на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и отлага. На 9 май Пипков забелязва едно от момчетата съсредоточено да чете стихотворение в неговия час, взима книжката му и се зачита. Преди да преполови стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. С тебешир записва нотите върху дъската, за 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за първи път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната. 

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции. Променени са някои стихове, премахнато е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са напълно изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната  през 90-те години на XX век текстът на химна е възстановен напълно в оригинал. На ученическите празници продължават да се изпълняват само първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението.

Оригиналният текст на химна „Върви, народе възродени“ може да прочетете тук:

КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Български всеучилищен химн

Стоян Михайловски

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет –
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте –
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!


 

Столична библиотека с празнична програма за 24 май.

Тематични изложби, арт прояви в Детския център и на пл. Славейков, гостуване на Библиобуса на празника на район Овча купел    

 

С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва Деня на св. братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност - 24 май. Тематичната изложба „Първоучителите“ представя интересни, някои малко познати издания от фонда на Столична библиотека от колекциите на секторите „Изкуство“ и „Книжовно наследство“, както и оригинални постери, които илюстрират основните теми на експозицията – Празникът, Първоучителите, техните ученици и последователи. Включени са ценни албуми и редки издания от Асен Василиев, проф. Атанас Божков и др, известни автори, представящи образите на Първоучителите в иконописното и изобразителното изкуство. Интерес представляват книгите, представящи различни български шрифтове и азбуките - глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални творби, посветени на светите братя Кирил и Методий. Посетителите ще могат да видят и редки книги за светите братя и техните ученици и сборници жития, представени от Ал. Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и др. Откриването на експозицията ще бъде на 23 май от 11 часа в Мраморното фоайе на Библиотеката .

На 21 май в Детския център съботното арт ателие на художника Христо Кърджилов ще бъде посветено на най -българския празник. По случай 24 май Детският център провежда конкурс за рисунка „Върви, народе възродени...“. Получените творби ще се представят онлайн, а на 25 май като експозиция в Детския център. Най-харесаните рисунки ще бъдат наградени.

На 24 май Столична библиотека ще участва като партньор в инициативата „Звукът на българската литература“, мултижанрова аудио инсталация на площад Славейков, която ще пренесе посетителите чрез аудио формата в света и словото на любими български книги.

Програмата включва: 11:00 —Четене пред Столична библиотека на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel - „Феята от захарницата“ и среща с авторката Катя Антонова; 15:00 —пред пейката на Славейкови литературната историчка Катя Зографова ще представи малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около пл. "Славейков"; 17:00 - среща с авторите Мария Касимова–Moaсе и Рене Карабаш около „Скритите букви” - пейките с форма на букви, представили българската кирилица и съвременна поезия по света. Инициативите на площада се организират в партньорство със Storytel, Столична община, агенция Imp-Аct, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет .

На 24 май - Библиобусът на Столична библиотека от 10 часа до 13 часа ще гостува на празника на община Овча купел в парк „Овча купел“. Всички желаещи ще получат едногодишна безплатна читателска карта, а за децата ще има различни занимателни игри и подаръци - детски книжки.

Споделете най светлия български празник – 24 май с инициативите на Столична библиотека!

 


 

Свободен вход в общински културни институти на 24 май



На 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, посетителите ще могат да влизат безплатно в Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, в Регионален исторически музей - София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национални помирение, Триъгълната кула на Сердика.

С безплатен вход ще работят Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина - София.

 

"Звукът на българската литература": Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио празник на 24 май

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден

За втора поредна година Storytel съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11.00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Любимият площад "Славейков" ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на фондация "Прочети София", които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Арт инсталацията ще остане на площад Славейков до 20 юни.

На площада ще има три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова-Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Storytel.

Програма:

11:00 ч. - Зона "Детска литература", пред Столична библиотека - четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel „Феята от захарницата“ на издателство "Рибка" от актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 ч. - Зона "Класика" - беседа с литературната историчка Катя Зографова, разкриваща малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад "Славейков". Катя Зографова е автор и водещ на литературната разходка "Непознатите класици". Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови.

17:00 ч. - Зона "Съвременна литература" - при пейките-букви в центъра на площада - среща с авторите Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш, литературно четене на избрани откъси от техни творби.

"Звукът на българската литература" се реализира по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация "Прочети София", Столична библиотека и "Асарел Медет".

 


Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде отбелязан на 24 май 2022 г. от 14.00 ч. (местно време) пред църквата „Св. Троица“ в село Извор (община Босилеград, Република Сърбия).

Дрекция „Култура“ на Столична община, Културно-информационният център на българското национално малцинство в Босилеград, Гражданският комитет „Западни покрайнини“, 55. СУ „Петко Каравелов“ и др. организират празничното честване на 24 май.

В програмата ще участват вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков, актрисата Василка Сугарева и ученици от 55. СУ „Петко Каравелов“ – София с ръководител Илия Илиев, преподавател по български език и литература.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

 
 
 

 

 


Тагове: 24 май, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg